Sport
KRO-NCRV

Sportverenigingen in de problemen: 'wees solidair'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportverenigingen in de problemen: 'wees solidair'

De coronamaatregelen brengen veel sportverenigingen in de problemen. Als er niets gebeurt dreigt een kaalslag. Hoogleraar Marjan Olfers doet een moreel appel op exploitanten, gemeenten en leden om coulant te zijn om sportclubs te redden. "Sportverenigingen hebben een bindende functie in de samenleving."

Geen money makers

Volgens de hoogleraar Sport en Recht kunnen veel verenigingen het wel even uitzingen, maar hebben sommigen verenigingen niet veel vet op de botten omdat iedere cent terug in de club gaat. "Het zijn geen money makers en het gros draait op vrijwilligers." Volgens haar moeten we ons allemaal bewust zijn van hoe belangrijk deze verenigingen voor Nederland zijn.

Naast het sportieve element hebben ze ook een sociale functie. "Sport is de olie van de samenleving. Niet alleen wordt er in Nederland ontzettend veel gesport in verenigingsverband, het is daarnaast ook een bindend element. Je komt in aanraking met veel verschillende mensen, het verbroedert en het is ook nog eens gezond. We moeten ervoor zorgen dat deze structuur, waarbij mensen samen sporten, maar ook samen zorgen dat het sporten mogelijk is, niet verdwijnt."

Veel sportclubs zijn in acute problemen gekomen door de coronacrisis. Trainingen en wedstrijden zijn stilgelegd. Ook de evenementen en toernooien die vaak in de lente plaatsvinden en extra geld in het laatje brengen, zijn afgelast.

Vrijwilligers

Wel moeten de huur, de trainers en de vaste lasten worden doorbetaald. Ondertussen werken duizenden vrijwilligers achter de schermen om te redden wat te redden valt.

"Al die vrijwilligers zetten zich in. Besturen denken na over hoe ze hun leden het beste kunnen informeren. Allemaal dragen zij hun steentje bij, gratis en voor niks."

Coulant

Gemeenten en exploitanten zouden coulant moeten zijn met de huren, maar ook leden zelf zouden kunnen helpen door wél contributie te blijven betalen, zonder dat ze daar iets voor terugkrijgen. "Wees solidair zolang je het kunt betalen."

Sportclubs kunnen aanspraak maken op 4000 euro noodgeld van de overheid, maar dit is voor bijvoorbeeld zwembaden en manages, met hoge huur en kosten, niet genoeg.

Toch ziet ze dat landelijke en lokale overheden niet stilzitten in het zoeken naar oplossingen. Daarnaast zijn NOC*NSF en verschillende sportbonden bezig fondsen op te zetten. Ze verwijst verenigingen dan ook door naar de website van het NOC*NSF omdat daar informatie en hulp beschikbaar is.

Betaal jij nog contributie tijdens de coronacrisis?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie