Sport
EONOS

Terug naar de dag dat Cees van Kooten debuteerde in Oranje en de winnende scoorde

foto: pro shotsfoto: pro shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar de dag dat Cees van Kooten debuteerde in Oranje en de winnende scoorde

Het is niet veel spelers gegeven om op hun 32e nog te debuteren in het Nederlands Elftal en ook nog te scoren. Cees van Kooten kreeg dat wel voor elkaar, als spits van Go Ahead Eagles nog wel. Cees van Kooten, die eigenlijk Cornelis Reinier van Kooten heette, werd bij de Deventer club een legende als topscorer aller tijden. Enkele jaren geleden overleed hij.

Zijn debuut in Oranje beleefde hij op 29 april 1981, vandaag op de dag af 39 jaar geleden. Dat deed hij in het WK-kwalificatie-duel met Cyprus. Van Kooten scoorde destijds het enige doelpunt. Ondanks de magere overwinning haalde Nederland het WK van 1982 niet.

De coach die hem destijds liet debuteren in Oranje, Rob Baan, blikt in Langs de Lijn En Omstreken terug op die wedstrijd. "Je wist dat het voetballend lastig werd tegen Cyprus, dus we hadden iemand nodig die kopsterk was en een bal kon vasthouden. Dat kon Van Kooten."

"Van Kooten lijkt qua voetballer het meest op Wim Kieft. De rol die hij vervulde in zijn hoogtijdagen had Van Kooten ook kunnen vullen", aldus Baan. Van Kooten speelde uiteindelijk 9 interlands voor Oranje.

Luister hier het hele gesprek met Rob Baan over het debuut van Cees van Kooten in Oranje:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie