Sport
KRO-NCRV

Mart Smeets stopt noodgedwongen bij Ziggo Sport

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets stopt noodgedwongen bij Ziggo Sport

Niet alleen de Formule 1 zal verdwijnen bij Ziggo Sport, maar ook de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA). "Daar houdt het op voor Max Verstappen. En daar houdt het ook op voor LeBron James. Dat is spijtig", aldus presentator Mart Smeets bij 1 op 1. "Maar het grote geld is wat telt in deze wereld." Met het verdwijnen van de NBA op de sportzender, houdt het ook voor Smeets als commentator op bij Ziggo.

Sport op televisie volgt het geld, weet Mart Smeets, de mastodont onder de sportcommentatoren. Dat heeft tot gevolg dat bij het volgende seizoen de basketbalcompetitie van de NBA niet bij Ziggo Sport te zien zal zijn. Smeets: "Ik verlies ook deze, tussen aanhalingstekens, hobby."

Weer een competitie die achter een betaalmuur verdwijnt en dat maakt de toegankelijkheid alsmaar minder voor mensen met een kleine portemonnee, stelt Smeets. "Daar trekken de investeerders zich niets van aan. Die kijken alleen maar naar de winstcijfers." Helaas dus voor sportliefhebbers zoals Smeets die "er wel zijn gedachtes over heeft", maar zich erbij neerlegt. "Ik verander in mijn eentje toch de wereld niet."

Formule 1

Eerder werd al bekend dat Ziggo Sport ook de uitzendrechten van Formule 1 kwijtraakt. "We kunnen hier in Nederland wel roepen dat we recht hebben op Max Verstappen", zegt Smeets, "maar daar wordt niet naar geluisterd."

Wat we nu toegeworpen krijgen is "een klein kluifje" van zes gratis wedstrijden. Voor de rest zul je extra moeten gaan betalen voor de streamingsdienst. Hoeveel het abonnement gaat kosten, is nog niet bekend, maar verwacht wordt een maandelijks bedrag van tussen de 10 en 50 euro.

"Het zit niet in mijn genen om dat normaal te vinden", verzucht Smeets. "Maar ik leef in een wereld waar geld zo godsliederlijk belangrijk is en waarin hele rijke investeerders denken geld te kunnen verdienen aan televisie-programma's."

Storm in Japan

Over dat andere grote sportevenement, de Olympische Spelen, twijfelt Smeets of het wel door zal gaan. Smeets, die zelf vaak verslag deed van de Spelen, volgt de laatste ontwikkelingen rondom de aanzwellende protesten in Japan op de voet. "Dat tegengeluid zal steeds sterker worden en misschien wel ontploffen", aldus Smeets.

De voormalige anchorman van NOS Sport constateert dat het in het gastland "op het ogenblik stormt", met stemmen die opgaan om de Spelen te annuleren. Met dagelijks nog 6.000 besmettingen in Japan is de corona-pandemie nog lang niet onder controle. Hij verwacht dat we achterin juli "met lege handen voor ons toestel zitten".

O Canada

Deze vrijdag verschijnt O Canada, het nieuwe boek van Mart Smeets. Smeets reisde in jaren zeventig voor het eerste naar dit land en was direct gefascineerd. "Een groot land, tweetalig, aardige mensen, verschillende culturen en goed eten."

Canada is diep verbonden met ons land, stelt Smeets. Door de Tweede Wereldoorlog natuurlijk en omdat veel Nederlanders er opzoek gingen naar een betere toekomst. Smeets wijst erop dat meer dan één miljoen Nederlanders de overtocht naar dat nieuwe onbekende land maakten.

Veertien maanden deed hij, bijna als een historicus, onderzoek. Het werd een geschiedenisboek vol feiten, vergeten verhalen over burgers en beroemdheden en soms ook een verkapte reisgids. Met uiteraard veel anekdotes.

Mart Smeets stopt noodgedwongen bij Ziggo Sport

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie