Sport
KRO-NCRV

Frits Barend: 'Ajax is groot genoeg om niet naar Qatar te gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Barend: 'Ajax is groot genoeg om niet naar Qatar te gaan'

Ajax en PSV zijn voor hun wintertraining neergestreken in Qatar. Frits Barend: "Ajax is groot genoeg om te zeggen: wij gaan niet naar Qatar." Nu ze toch zijn gegaan had de club volgens Barend het vrouwenteam mee moeten nemen. "Dat was een prachtig statement geweest."

Barend denkt dat met het meenemen van het vrouwenelftal de vrouwenrechten in het land subtiel kunnen worden aangestipt. "Dat de vrouwen dan in hun eigen kleding door de stad mogen lopen. In Qatar hebben vrouwen veel minder rechten dan mannen."

Voetbal en politiek

Volgens Ajax-directeur Van der Sar heeft voetbal niets met politiek te maken. Barend noemt dat 'volslagen onzin'. "Sport en politiek hebben alles met elkaar te maken." Wel noemt Barend de dubbele moraal als het gaat over sporters. "We hebben wel een oordeel over sporters, maar nemen óók het vliegtuig naar Qatar." Volgens Barend heeft nog nooit iemand op Schiphol staan demonstreren dat KLM naar het Arabische emiraat vliegt.

Spanje

Ajax had volgens Barend makkelijk in Spanje kunnen gaan trainen. De Finse voetbalbond besloot eerder niet te trainen in Qatar vanwege de mensenrechten. De Finnen zullen, mochten ze zich plaatsen, wél deelnemen aan het WK in 2022, maar besloot de voorbereiding voor het EK elders te doen. "Ajax had dat statement best kunnen afleggen."

Stand.nl: Ajax en PSV hadden moeten wegblijven uit Qatar

Ster advertentie
Ster advertentie