Sport
NOS

'Andries Noppert is dit seizoen een hele onzekere keeper'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Andries Noppert is dit seizoen een hele onzekere keeper'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: de structurele missers van Heerenveen-doelman Andries Noppert. "Hij is dit seizoen een hele onzekere keeper", vertelt studio-analist Alfons Groenendijk.

Op het WK in Qatar was Andries Noppert de eerste doelman van Oranje. Sindsdien wordt de keeper uit Joure achtervolgd door onhandige keepersfouten. Zo ook zondagmiddag, in het thuisduel met AZ (2-2). In de slotfase stond hij aan de basis van de gelijkmaker van AZ. Hoe kan dat toch?

"Het is een merkwaardig verhaal", zegt studio-analist Alfons Groenendijk. "Ik hoorde net een interview. Hij had het over geluk hebben. Dit is geen geluk, dit zijn allemaal inschattingsfouten die hij maakt. Hij rende vandaag zijn goal uit waar hij had moeten staan. En andersom gebeurt het ook. Dan kiest hij ervoor om te blijven staan."

Onzekere keeper

Inschattingsfouten dus. Hoe kan dat zo'n structureel probleem zijn? "Dat heeft alles te maken met vertrouwen en vorm. Hij is dit seizoen een hele onzekere keeper."

De statistieken bevestigen dit, zegt data-analist Bart Frouws. "Hij heeft nu vier fouten gemaakt die een tegentreffer tot gevolg hadden. Dat zijn er minimaal twee meer dan iedere andere eredivisiespeler."

Quote

Vier fouten die tot tegentreffer leidden, twee meer dan iedere andere speler

Data-analist Bart Frouws over de cruciale fouten van Andries Noppert

Frouws vervolgt: "Wat vooral opvalt, is dat hij halverwege het seizoen al 37 doelpunten tegen heeft gekregen. Vorig jaar kreeg hij in ongeveer hetzelfde aantal speelminuten maar zestien doelpunten tegen."

'In potentie een goede keeper'

Wordt het tijd dat Heerenveen-coach Kees van Wonderen het vertrouwen in zijn keeper opzegt? "Hij is in potentie gewoon een goede keeper, dat heeft hij ook op het WK laten zien", zegt Groenendijk. "Ik snap heel goed dat een coach niet meteen ingrijpt. Heerenveen staat in de middenmoot, er kan niet heel veel gebeuren. Ik verwacht dat-ie 'm laat staan."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie