Sport
BNNVARA

Kickbokser Ernesto Hoost: 'Al ben je 60, dit zou je altijd wel willen doen'

foto: Ernesto Hoostfoto: Ernesto Hoost
  1. Nieuwschevron right
  2. Kickbokser Ernesto Hoost: 'Al ben je 60, dit zou je altijd wel willen doen'

Hij won vier keer het prestigieuze K1 toernooi in Japan. En na zeven jaar gestopt te zijn begon de kickbokser weer op zijn 48ste, puur om zijn huis te behouden. Ernesto Hoost, eind jaren 90 was hij groot in Japan, hij ging vier keer Knock Out en zijn bijnaam is niets minder dan 'Mister Perfect'. In De Nieuws BV blikt hij terug op zijn carrière en geeft hij een inkijkje in zijn tubulente leven.

Van Hoorn tot Japan

Wat sport betreft waren eind jaren '90 en begin jaren 2000 de mooiste jaren van zijn leven: "Vechten in Japan, dat was gewoon wat anders. De allereerste keer was in 1993. In Nederland was je gewend om voor 3000, 4000 mensen te vechten maximaal. En in Japan zaten er 12.000 mensen in dat stadion. En het K1 toernooi sloeg zo aan dat er alleen maar grotere stadions kwamen en er meer mensen kwamen kijken. Mijn record is 92.000 mensen, dat is gewoon fantastisch." Het is dus ook niet zo gek dat als hij over de Japanse straten loopt, de mensen van zijn generatie hem nog steeds herkennen.

Quote

Al ben je 60, als je een vechter bent dan zou je dat altijd wel willen doen.

Ernesto Hoost

Ernesto woonde in Hoorn en wilde kickboksen. Zijn vader vond het prima, alleen als het in de buurt was, niet helemaal in Amsterdam. In 1981 kwam er iemand kickbokstraining geven in Hoorn en zo begon Ernesto zijn carrière. Zonder zijn ouders was hij nooit zo ver gekomen met zijn sportcarrière, vertelt Ernesto. "Ze hebben mij altijd gesteund. Ze kwamen ook vaak kijken. Mijn moeder vond het hartstikke eng de eerste wedstrijden, maar ze kwam wel kijken. En ook mijn laatste wedstrijd die ik vocht in Japan, daar kwam ze ook."

Mister Perfect

Het eerste jaar dat Ernesto in Japan vocht had hij vrij veel pech. In de finale van het K1 toernooi in 1993 ging hij Knock Out: "Iedereen had wel gezien dat ik misschien wel de beste vechter was die avond. En daarna heb ik gewoon echt laten zien wat ik kon. Dat is veel combinaties maken, snelheid in mijn bewegingen en anticiperen en niet te veel klappen krijgen. En alles bij elkaar kreeg ik dus de naam Mr. Perfect. En dat was eigenlijk gebaseerd op: ik ben niet de sterkste, maar ik doe wel alles op het juiste moment."

Quote

Als je de emotie kwaadheid in je gevecht meeneemt dan gaat het waarschijnlijk juist fout.

Ernesto Hoost

Een korte comeback

In 2014 kwam Ernesto terug voor twee gevechten. Hij lag in scheiding en dat kostte hem veel geld: "Ik had mijn huis kunnen verkopen maar dat wilde ik niet. Dus daardoor had ik iets van dan doe ik nog twee wedstrijden. En, al ben je 60, als je een vechter bent dan zou je dat altijd wel willen doen. En de voorbereiding ervoor ging ook heel goed." Met kwaadheid de ring instappen heeft hij nooit gedaan: "Als je de emotie kwaadheid in je gevecht meeneemt dan gaat het waarschijnlijk juist fout. Je moet niet kwaad zijn, je moet gewoon gefocust zijn. Als je kwaad bent dan ben je niet gefocust."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie