Sport

Etappe 7: Bol krijgt nieuwe kans op ritzege in etappe met drie heuveltjes

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Etappe 7: Bol krijgt nieuwe kans op ritzege in etappe met drie heuveltjes

[NOS] Alleen de wind lijkt een massasprint te kunnen voorkomen in de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk. Het zullen in elk geval niet de heuvels zijn die de sprinters kansloos laten in de 168 kilometer tussen Millau en Lavaur.

Slechts twee hellingen van de derde en een van de vierde categorie moeten worden beklommen. Na de laatste top loopt de weg bijna alleen nog maar naar beneden of is het parcours vlak richting de aankomst, die rond 17.30 uur wordt verwacht.

"Er zijn al zo weinig kansen voor de sprinters, deze zullen ze zeker willen pakken", zegt Radio Tour de France-commentator Gio Lippens.

"Ook omdat ze zich woensdag in de luren hebben laten leggen door niet-sprinter Wout van Aert."

Grootste kanshebbers

Tot de grootste kanshebbers op de ritzege behoren Caleb Ewan, maandag winnaar van de derde rit, en Sam Bennett.

Ook Europees kampioen Giacomo Nizzolo mag zich een van de favorieten noemen, net als Cees Bol, die door Van Aert met een half wiel werd geklopt.

Koersdutje

Liefhebbers van een koersdutje kunnen waarschijnlijk opnieuw even onderuitzakken tijdens de etappe. Niet per definitie een slecht vooruitzicht, ware het niet dat de ritten van woensdag en donderdag ook al niet het spektakel opleverden dat ervan werd gehoopt.

Lippens: "De finale van woensdag was spetterend, het was vooral opvallend dat er helemaal niemand in de kopgroep wilde zitten."

"Donderdag (in een rit met een col van de eerste categorie in de finale, red.) had ik absoluut verwacht dat er iets zou gebeuren. Zeker door de manier waarop de favorieten hun ploeggenoten opzochten en het tempo omhoog ging."

Ineos zette al vroeg op de Col de la Lusette een groot deel van de ploeg op kop. "Jumbo-Visma zal dat prima hebben gevonden. Zij hebben de grote favoriet en waren blij dat alle bonificatieseconden door de kopgroep werden weggepakt", zegt Lippens.

Dat het vuurwerk uitbleef, kan ook te maken hebben bij een gebrek aan topvorm bij Egan Bernal, de kopman van Ineos. "Hij maakt nog geen geweldige indruk. Vorig jaar zat hij te shinen op de fiets, dit jaar zie je een wat hollere blik."

Wachten op spektakel

Saaie of voorspelbare etappes in de eerste week van de Tour, het is niets nieuws. De organisatie heeft dat willen voorkomen met serieuze beklimmingen in de openingsdagen, maar de favorieten grijpen het niet aan om elkaar het leven zuur te maken.

Het deze dagen regelmatig geciteerde cliché dat de renners de koers maken gaat dan ook volledig op, zegt Lippens. "Het is lovenswaardig dat de organisatie het heeft geprobeerd, maar de renners willen nog niet. Ik ben benieuwd wat er in de Pyreneeën gaat gebeuren dit weekend."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie