Sport
NOS

Djokovic voor tweede keer Roland Garros-kampioen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Djokovic voor tweede keer Roland Garros-kampioen

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carriere het graveltennistoernooi van Roland Garros in Parijs op zijn naam geschreven. Zijn ervaring met grand slamfinales hielp hem langs Stéfanos Tsitsipás. Djokovic herstelde zich na twee verloren sets.

De 22-jarige Griek begon zijn eerste grand slamfinale met een dubbele fout. Meer dan een uur later had hij de eerste set gewonnen. Met 5-4 op het scorebord kreeg Tsitsipás het eerste setpunt. Het werd de langste rally van de set, met 25 moordende slagen, gewonnen door Djokovic. Een game later benutte de Serviër wel een breakkans, waardoor een tiebreak nodig was. Het begin van die tiebreak sloeg Tsitsipás direct een gat. Djokovic kwam nog wel terug, maar uitendelijk ging de eerste set met 8-6 in de tiebreak naar Tsitsipás.

Het gaf Tsitsipás tegen de nummer een van de wereld hoop. De winnaar van het toernooi van Monte Carlo had na een lange partij in de halve finale afgerekend met Zverev. Djokovic was in de finale gekomen na een krachtmeting tegen Rafael Nadal, de koning van het Franse gravel. In slechts vier sets was de Serviër de betere. Toch leek Djokovic minder fris in de finale. De tweede set ging vrij simpel naar Tsitsipás (6-2).

De winnaar van de Australian Open van dit jaar maakte het in set drie weer spannend. Djokovic had er wel vijf breakpunten voor nodig, de langste game van de wedstrijd tot dat moment. Uiteindelijk pakte hij de break en kwam op 3-1. Djokovic ging beter bewegen op de baan en maakte het met mooie slagen Tsitsipás moeilijk. De derde set was met 6-3 voor de Serviër.

De hoogstaande finale kwam nog meer in evenwicht. In rap tempo raasde Djokovic naar 4-1 voorsprong in de vierde set. De Griek leek de set een beetje te laten lopen om zich te focussen op de vijfde, beslissende set. 6-2 was het verdict in set vier voor Djokovic.

2004 was de laatste keer dat er een vijf setter in de finale kwam. Destijds won de Argentijn Gastón Gaudio met 8-6 in de beslissende set van landgenoot Guillermo Coria. Tsitsipás was in de vijfde set niet zo scherp meer. Hij kwam een break achter. Tegen een 18-voudig grand slamkampioen wordt het dan een lastig verhaal. Het bleef aan elkaar gewaagd, maar het bleek voldoende voor de Serviër. 6-4 werd de eindstand in de vijfde set.

Bij de vrouwen won de ongeplaatste Barbora Krejcíková zaterdag het enkelspel.

Ster advertentie
Ster advertentie