Sport

Naslagwerk over langebaanschaatsen

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naslagwerk over langebaanschaatsen

Wie meer wil weten over de moderne geschiedenis van het langebaanschaatsen kan terecht in de boekhandel. Daar is nu een dik boekwerk te vinden waarin diverse hoogte- en een paar dieptepunten zijn opgenomen. De vele titels en olympische medailles, maar ook de missers die een titel of medaille juist in de weg zaten.

Het boekwerk is samengesteld door Peter Voskuil die daarbij werd geholpen door een handjevol schaatsjournalisten. Samen met hen schetste hij de geschiedenis aan de hand van 75 legendarische ritten.

Het begin is voor Jeen van den Berg en Reinier Paping, helden van de Elfstedentocht, het slotstuk is voor de huidige generatie waar Sven Kramer en Ireen Wüst lange tijd de scepter zwaaiden. Zij hopen over een paar maanden nog een keer te vlammen op de Olympische Winterspelen.

Behalve de verhalen vallen ook de vele foto's op en de infographics die de ontwikkeling van de sport laten zien. Niet alleen die van de diverse afstanden maar ook de bijbehorende records.

In Langs de Lijn En Omstreken pikt Voskuil, samen met Volkskrant-journalist Erik van Lakerveld, wat opmerkelijke verhalen uit het boek. Van Lakerveld is een van de medeauteurs en verantwoordelijk voor een aantal verhalen over het schaatsen in de jaren negentig. Een belangrijke periode waarin de sport commercieel werd en ook stappen maakte met technische inovaties zoals de klapschaats.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie