Sport
KRO-NCRV

Er is een grens bereikt: 'de KNVB moet in gesprek met Louis van Gaal’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is een grens bereikt: 'de KNVB moet in gesprek met Louis van Gaal’

De KNVB moet in gesprek met Louis van Gaal over zijn omgang met de pers. Dat zei Joost Oranje van Nieuwsuur/NOS-nieuws in Spraakmakers. De bondscoach van het Nederlands Elftal maakt journalisten "consequent belachelijk" en gaat "niet serieus" in op vragen, stelt hij.

Oranje wijst op een voorval met Valentijn Driessen, verslaggever van De Telegraaf. Van Gaal vindt zijn vraag "lekker stoken in een goed huwelijk." En hij noemt ook een situatie met NOS-journalist Jeroen Stekelenburg. "Ik heb het al twee keer uitgelegd, waarom lul je er nog over?", reageert de bondscoach op diens vraag.

Vreemd

Natuurlijk kunnen we lachen om Van Gaal, erkent Oranje. Maar hier is een grens bereikt, vindt hij. "Zij stellen hele normale, journalistiek vragen. Natuurlijk is er wel eens irritatie en kan het stekelig zijn. Maar wat Van Gaal doet, is het consequent belachelijk maken en er niet serieus op ingaan. Ik vind dat heel raar."

Hier ligt volgens hem een taak voor de KNVB. "Ik vind het ook heel vreemd van de KNVB. Van Gaal is het boegbeeld van de bond. En je doet ook iets met je uitstraling naar de journalistiek en de pers toe. Het is een volkssport. Bij miljoenen mensen komt dit de huiskamer in. Hoe je het ook wendt of keert, er ontstaat toch een beeld: die pers kun je gewoon zo wegzetten."

Heel verstandig

Excuses gaan te ver, vindt Oranje. "Ik denk wel dat het heel verstandig is om in aanloop naar het WK eens te proberen om hier op een rustige manier over te praten. Want we gaan nog ongelofelijk veel persmomenten krijgen."

Ook collega-sportjournalisten moeten volgens hem hun verantwoordelijkheid pakken. "Ik denk eerlijk gezegd dat collega-journalisten wat scherper en meer solidair moeten zijn." Zo zou de volgende vragensteller nog even op de situatie terug kunnen komen, stelt hij voor. Het is belangrijk dat de journalistiek zich "weerbaarder" toont. "Want we moeten niet over ons heen laten lopen."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie