Sport
EONOS

NOS Teletekst bestaat 40 jaar: 'Het is een postzegel die je vol schrijft'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS Teletekst bestaat 40 jaar: 'Het is een postzegel die je vol schrijft'

De 101 voor het belangrijkste nieuws, de 701 voor het weer en verkeer en de 601 voor het belangrijkste sportnieuws. Het zijn paginanummers die mensen uit hun hoofd kennen: paginanummers van Teletekst.

Het medium van de NOS bestaat vandaag precies 40 jaar. Dik Verkuil is eindredacteur bij NOS Nieuws, en Harrie Hamers is eindredacteur op de sportafdeling. Beiden werken al jaren voor Teletekst, en er is weinig veranderd, vertellen ze in Langs de Lijn En Omstreken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het ziet er nog steeds hetzelfde uit. Het eiland dat er vroeger was, dat is er niet meer. Bij Nieuws is er nog één redacteur bezig met Teletekst", zegt Verkuil. Bij sport is dat anders. "Wij hebben een club van acht. 's Ochtends eentje en 's avonds twee. En rond de evenementen zijn het er soms wel vier."

Maar toch is er in de loop van de jaren ook wel het een en ander veranderd. Bijvoorbeeld het bijhouden van de tussenstanden. "Vroeger deden we alles zelf, en dan waren we heel erg afhankelijk van Langs de Lijn. Tegenwoordig zien we alles zelf, en een deel van de uitslagen is uitbesteed aan een databedrijf. Daardoor kunnen wij ons focussen op de verhalen."

Postzegel
En soms is het een flinke opgave om een bericht voor Teletekst te maken. "Het is echt puzzelen. We zeggen altijd, het is een postzegel die je vol schrijft."

Teletekst bereikt elke week nog altijd 1,3 miljoen mensen via de app. Dus stoppen met het medium is voorlopig nog niet aan de orde. "Die app is heel makkelijk toegankelijk en overzichtelijk. Als je het nieuws snel wil zien is er nog altijd niets beter dan dat."

Beluister hier het hele gesprek, waar ook enkele pijnpuntjes aan bod komen...

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie