Sport
EONOS

'Boksbaas' Boris van der Vorst wil schoon schip maken

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boksbaas' Boris van der Vorst wil schoon schip maken

Als sinds 1904 heeft het boksen een plekje op de Olympische Zomerspelen. Maar sinds een paar jaar staat die olympische status behoorlijk onder druk. Het IOC schorste de wereldboksbond vanwege structureel wanbeleid. Volgende maand kiest deze bond, de AIBA, een nieuwe voorzitter. Boris van der Vorst is een van de kandidaten en wil graag schoon schip gaan maken.

Sinds vorige week is zijn kandidatuur in kannen en kruiken. Boris van der Vorst kreeg een verklaring van goed gedrag en kan dus nu campagne voeren. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij hoe hij het gaat aanpakken, en vooral, wàt hij gaat aanpakken. "Ik ga ervoor zorgen dat het vertrouwen van de boksers, want hun rechten staan natuurlijk bovenaan, dat die weer in ere hersteld wordt." Van der Vorst wil ook financieel orde op zaken stellen. Daarna denkt hij dat de mogelijkheid er weer is om die olympische erkenning weer toe te kennen.

Sinds 2014 is Boris van der Vorst voorzitter van de Nederlandse boksbond. Hij voelt zich thuis in deze sport, een bokshart zegt hij zelf. Maar hij is ook ondernemer, oprichter en mede-eigenaar van een keten van fysiotherapeuten. Dat geeft een druk bestaan en gebrek aan tijd kan hem wel eens opbreken in de verkiezingsstrijd. Ook mist hij bekendheid doordat hij geen bestuurlijke achtergrond heeft in de AIBA. Maar dat ziet hij niet als een achterstand. "Ik denk dat het in dit geval eerder een voorsprong is. Ik denk dat juist het feit dat er een aantal mensen onderdeel zijn geweest van het huidige bestuur dat ervoor gezorgd heeft dat de olympische erkenning is ingetrokken, dat dat in mijn voordeel is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De nieuwe voorzitter van de wereldboksbond wordt volgende maand, 12 en 13 december, gekozen op het congres van de AIBA. Van der Vorst moet met zes geduchte concurrenten afrekenen. Wie als eerste de helft van de stemmen heeft plus 1 kan zich de komende jaren richten op het herstel van het aanzien van de internationale bokssport.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie