AZ en Feyenoord winnen van subtop

2. AZ en Feyenoord winnen van subtop

Koploper AZ maakte geen fouten op bezoek bij FC Utrecht: 1-2. En Feyenoord was met 2-0 te sterk voor FC Twente.

AZ behoudt deze speelronde de koppositie in de eredivisie. Dat had heel anders kunnen lopen als het besluit van de scheidsrechter in de eerste helft was blijven staan. FC Utrecht zou een strafschop hebben gekregen omdat Milos Kerkez de bal glijdend tegen de arm had gekregen. De VAR trok dat besluit echter terug omdat Kerkez zijn arm niet richting de bal uitstak.

Uit het niets kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Myron van Brederode was met een prima individuele actie trefzeker. De vleugelspits schoot zuiver in de hoek. In de tweede helft drong Utrecht meer aan. De goal viel aan de andere kant. Yukinari Sugawara kapte een tegenstander uit en vond de goal: 0-2. In de laatste minuut scoorde Utrecht nog een eretreffer. Moussa Sylla schoot vanaf de achterlijn binnen.

Feyenoord-FC Twente

Tegelijkertijd had Feyenoord weinig moeite met Twente. In de Kuip begon het team van Arne Slot met twee spitsen. Het was de eerste basisplaats van Santiago Giménez. Timber liet de kans op een vroege voorsprong liggen. Lars Unnerstall pakte de bal goed.

Nog voor rust werd duidelijk welke kant het op zou gaan. Eerst mikte Orkun Kökcü een vrije trap precies in de kruising, al zat Unnerstall er nog wel aan. De rode kaart van Twente-aanvaller Václav Černý in de extra tijd was de genade klap. De Tsjech maakte een overtreding over de bal heen op Javairô Dilrosun. Scheidsrechter Dennis Higler gaf direct een rode kaart. Een zware straf, vond Langs de Lijn-presentator Hugo Borst.

De tweede helft liep Feyenoord nog uit naar 2-0. David Hancko legde de bal met het hoofd in een leeg doel. Feyenoord heeft nog altijd drie punten achterstand op koploper AZ.