Ajax komt goed weg in Heerenveen

2. Ajax komt goed weg in Heerenveen

Lachende gezichten bij Ajax, dat uit bij sc Heerenveen meer kansen tegen kreeg dan gehoopt. Uiteindelijk won de ploeg uit Amsterdam met 1-2, waardoor de landstitel dichter- en dichterbij komt.

Bij Ajax viel Maarten Stekelenburg in de warming-up geblesseerd uit. Kjell Scherpen verving hem onder de lat. De eerste grote kans was voor Henk Veerman. De steekbal van Joey Veerman was perfect op maat, maar de spits trapte in het zijnet. Al direct was te zien dat het een gelijkwaardiger duel ging worden dan Feyenoord-Fortuna Sittard en PSV-Heracles Almelo.

De Friese voorsprong na 27 minuten was terecht. Ajax speelde onherkenbaar met een zwakke defensie, zonder de geblesseerde Daley Blind. Het deed niets af aan de actie van doelpuntenmaker Mitchell van Bergen. De aanvaller ging makkelijk langs Edson Álvarez en duwde de bal in de verre hoek. Jan Paul van Hecke gaf een cadeautje aan de Amsterdammers. De Heerenveen-verdediger raakte de indraaiende voorzet met de hand. Scheidsrechter Jochem Kamphuis had de beelden nodig om de handsbal te kunnen constateren. Vanaf elf meter faalde Dusan Tadic niet (1-1).

Gatenkaas

Ook na de rust was het een gatenkaas bij Ajax achterin. Heerenveen had al lang op 3-1 kunnen staan. Scherpen plukte bijvoorbeeld een bal van de voet van Van Bergen, toen hij een op een stond met de doelman. Na een uur spelen kwamen de Amsterdammers op 1-2. Lisandro Martínez legde aan van een meter of twintig en onderweg verlengde Sébastien Haller de bal. Het duurde erg lang bij de VAR, maar uiteindelijk was de conclusie dat het geen buitenspel was van de Franse nummer negen.