Sport
EONOS

Schaatsliefhebber heeft er door stoppen Schouten een probleem bij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaatsliefhebber heeft er door stoppen Schouten een probleem bij

Opmerkelijk sportnieuws vanuit Calgary. Schaatsster Irene Schouten heeft aangekondigd te gaan stoppen. "Mijn topsportcarrière stopt. Het is klaar", zegt Schouten tegen de NOS. Uiteraard wordt het stoppen van de drievoudig olympisch kampioen van Peking uitgebreid besproken in het Sportforum.

"Ik stond er niet gek van te kijken. Een Schouten doet niet aan half werk. Ze doen het of vol, of niet. Als het klaar is, dan is het klaar", zegt oud-schaatser Erben Wennemars. "Maar als schaatsliefhebber dacht ik, we hebben er een probleem bij. Nederland heeft als schaatsland op bijna alle onderdelen problemen, behalve de onderdelen waar Schouten aan meedeed."

Bram van Polen, aanvoerder van PEC Zwolle, heeft bewondering voor de beslissing van Schouten. "Ik vind het mooi. Ze houdt de controle zelf."

Sportjournalist Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) sluit zich daarbij aan. "Je kon in interviews al een beetje merken dat ze het leven naast het schaatsen een beetje mist. Ik vind het heel sterk, want ze stopt op haar top", maakt Elfrink de verwijzing naar de WK afstanden, waar Schouten afgelopen weekend nog drie gouden- en een zilveren medaille won.

WK Afstanden

Nederland won in Calgary afgelopen weekend dertien medailles. "Nederland kan tevreden zijn met het aantal medailles, maar we moeten ons niet te rijk rekenen richting de toekomst. Ik ben met name heel kritisch over het mannenschaatsen. Daar zijn we niet meer dominant', zegt Wennemars.

"Het is echt minder op dit moment. In 2010 was het absolute toppunt van het Nederlandse schaatsen. De buitenlanders kijken niet meer tegen ons op. Die kunnen met minder geld en met meer energie gewoon van ons winnen."

Verder wordt er in het Sportforum aandacht besteedt aan het nieuwe wereldrecord van atlete Femke Bol, de degradatiezorgen van Vitesse, het voor Nederland succesvolle wereldkampioenschap zwemmen in Qatar en wordt er vooruitgeblikt op de wedstrijd van PSV in de Champions League tegen Borussia Dortmund.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie