Sport
BNNVARA

Slechte luchtkwaliteit verhoogt foutkans bij schakers

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechte luchtkwaliteit verhoogt foutkans bij schakers

Luchtvervuiling zorgt ervoor dat schakers minder goede zetten maken. Dat concluderen onderzoekers die tienduizenden zetten hebben gekoppeld aan luchtkwaliteit tijdens schaakwedstrijden. En de kans op fouten bij slechte lucht is 2% groter dan bij schone. In De Nieuws BV vertelt schaakjournalist Yvette Nagel of schakers hier daadwerkelijk last van zullen ondervinden tijdens een toernooi.

Luchtvervuiling en schaken

Voor er überhaupt geschaakt kan worden tijdens een toernooi, moet de speelzaal aan nog al wat voorwaarden voldoen. Zo mag de ruimte niet te klein zijn, is goede belichting een must en mag het er vooral niet te warm zijn. "Het is niet de bedoeling dat een schaker in slaap valt als die voor een bepaalde tijd zijn zetten afgemaakt moet hebben." Maar luchtkwaliteit, daar had Nagel nog niet eerder over gehoord. "Het klinkt natuurlijk wel logisch: gezonde lucht draagt bij aan gezond denken. Maar dat ze dit op topsportniveau zo meten, heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Roken

Schone lucht was niet altijd de norm in de schaakwereld. Tegenwoordig zou het ondenkbaar zijn, maar voor de jaren '90 werd er nog volop gerookt tijdens schaaktoernooien. "Die goede, oude tijd", zegt Nagel grappend. "Toen was schaken ook nog meer nostalgisch en gaf het meer een cafégevoel dan de topsport die het nu is."

Het rookverbod in schaakzalen, dat in de jaren '90 werd ingevoerd, was problematisch voor een paar grootmeesters. "Zo gespannen achter het bord, dan is voor sommigen roken toch wel een ontspanning. Hierdoor speelden sommigen ook beter dan mensen die niet rookten. Denk bijvoorbeeld aan grootmeesters Viktor Kortsjnoj of Michail Tal. Dat waren fenomenen die de ene sigaret met de ander aanstaken."

Kans op fouten neemt toe

Nu is uit het onderzoek gebleken dat de kans op fouten met 2% toeneemt als de lucht niet schoon is. Nagel is er niet stellig van overtuigd dat de luchtkwaliteit een grote impact heeft op het spelverloop. "De luchtkwaliteit zal nooit zodanig zijn dat je opeens een blunder maakt omdat je een hap verkeerde of niet schone lucht heb ingeademd. Bovendien, niet alleen jij, maar je tegenstander heeft er ook last van."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie