Sport
EONOS

Terugkeer Alonso zet Formule 1 weer op de kaart, maar gaat het ook sportief succes opleveren?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugkeer Alonso zet Formule 1 weer op de kaart, maar gaat het ook sportief succes opleveren?

Na twee jaar afwezigheid keert tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso volgend seizoen terug in de Formule 1. De 38-jarige Spanjaard tekent een contract bij Renault, waar een stoeltje was vrijgekomen na het aangekondigde vertrek van Daniel Ricciardo, die naar McLaren gaat.

Aan de ene kant is dat goed nieuws voor de sport, zegt analist Robert Doornbos bij Langs de Lijn En Omstreken: "Commercieel gezien is het altijd goed als er een ex-wereldkampioen terugkeert. Dat zet de Formule 1 weer op de kaart. Maar of het sportief succes gaat opleveren, daar heb ik echt mijn twijfels bij", zegt de voormalig Formule 1-coureur die in 2005 - het jaar dat Alonso zijn eerste wereldtitel veroverde - zijn debuut maakte in de koningsklasse van de autosport.

Doornbos noemt Alonso (32-voudig grand prix-winnaar) een "heel bijzonder talent", maar hij verwacht niet dat de Spanjaard middenmoter Renault weer terug kan brengen naar de top.

"Ook Fernando Alonso kan met de huidige Renault-auto geen races winnen. Het is niet zo dat als hij instapt, die auto opeens een seconde sneller is dan de andere jongens", legt Doornbos uit.

"Mijn eerste gedachte is altijd: als je als Renault 30, 40 miljoen beschikbaar hebt - ongeveer het jaarsalaris van Alonso - dan zou ik dat als eerste in mijn auto willen pompen om die wat competitiever te maken. Ik heb het gevoel dat de Amerikaanse nieuwe eigenaar van de Formule 1, Liberty Media, ook een beetje mee heeft gedacht, puur voor het commerciële plaatje. Dat ze een beetje mee hebben betaald aan zijn salaris. Zo belangrijk is hij voor de Formule 1."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie