Sport
EONOS

Wielervakbond eist 1 euro van vrouw die val in Tour veroorzaakte

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wielervakbond eist 1 euro van vrouw die val in Tour veroorzaakte

Allez opi omi. Voor wielervolgers is het inmiddels een befaamde leus. De vrouw die met een bord met die tekst voor een massale valpartij in de afgelopen Tour de France zorgde, staat morgen voor de rechter.

De vrouw stond tijdens de eerste etappe in een opvallende gele jas langs de weg met in haar handen het bord. De Duitse wielrenner Tony Martin kon dat kartonnen bord niet ontwijken en ging onderuit, wat leidde tot een massale crash van zo'n vijftig renners in het peloton.

De Fran├žaise werd enkele dagen later aangehouden, toen ze zichzelf meldde bij de politie. Tourorganisator ASO diende een aanklacht in, maar trok die later weer terug. De klacht die wielervakbond CPA op verzoek van de deelnemers aan de Tour had ingediend, bleef wel staan.

Symbolisch bedrag

De bond eist morgen bij de rechtbank in de Franse stad Brest een symbolisch bedrag van 1 euro van de vrouw. Daarnaast hangt de vrouw ook een jaar celstraf en 15.000 euro boete boven het hoofd.

De vrouw is morgen zelf waarschijnlijk aanwezig in de rechtszaal. Ze verscheen nog niet eerder in de media. "Er is heel weinig over haar bekend", zegt NOS-correspondent Frank Renout in Langs de Lijn En Omstreken. "We weten dat het een vrouw van 31 is. Ze woont in de regio Bretagne. Haar advocaat zal waarschijnlijk morgen als verweer aanvoeren dat de etappe slecht georganiseerd was."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie