Sport

Louis van Gaal nieuwe bondscoach van Nederland: 'Wie zou het anders moeten doen, aldus Van Gaal'

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Louis van Gaal nieuwe bondscoach van Nederland: 'Wie zou het anders moeten doen, aldus Van Gaal'

Ruim twintig jaar na de eerste aanstelling is Louis van Gaal vanmiddag voor de derde keer gepresenteerd als nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Jack van Gelder en NOS-verslaggever Arno Vermeulen blikken bij Blok&Toine terug op de voorgaande periodes en kijken vooruit naar het komende WK in 2022.

'Ik heb alles aan Oranje te danken'

"Wie had het anders moeten doen", het zijn de woorden van Louis van Gaal zelf. De inmiddels 70-jarige trainer is 20 jaar na de eerste aanstelling opnieuw bondscoach. Hij moet Nederland naar de finale van het WK van 2022 proberen te loodsen. "Hij is onveranderd teruggekomen", stelt Arno Vermeulen.

Van Gaal doet het niet voor zichzelf, zei hij tijdens de persconferentie. "Ik hoef mijzelf niet meer te bewijzen. Ik heb alles aan Oranje te danken, als speler en later als trainer. Nu ben ik in de positie dat ik iets terug kan doen voor het Nederlandse voetbal." Drie belangrijke wedstrijden komen eraan in september voor Oranje. Daarover zei Van Gaal het volgende: "Ik heb te weinig spelers, maar ik wil alleen maar fitte spelers selecteren. Want we hebben geen tijd om spelers fit te krijgen, daarom heb ik er maar 24 geselecteerd."

Gouden pik

Presentator en sportverslaggever Jack Van Gelder keek ook naar de aanstelling van de nieuwe bondscoach: "Het is een rijpere Van Gaal dan in voorgaande periodes. Maar ik herinner me nog goed het moment dat Arjen Robben na afloop van de wedstrijd tegen Costa Rica met zijn wissel van Cillessen naar Krul in de uitzending zei dat Van Gaal een gouden pik had. In alle euforie zei ik tegen Van Gaal dat hij een gouden pik zou hebben. Toen keek ik in zijn ogen en dacht ik al: dit gaat fout. Hij reageerde toen met: ‘heeft Truus je dat verteld?' Dat was iets wat 15 jaar geleden nooit uit zijn mond was gekomen."

Van Gelder heeft geamuseerd gekeken naar de persconferentie. "De mooiste opmerking vond ik dat Van Gaal zelf zei dat als hij de KNVB was geweest ook voor zichzelf had gekozen. Dat is een typische opmerking voor Van Gaal."

Interviewen

In het begin was het voor Van Gelder lastig om Van Gaal te interviewen. "Ik had als primeur dat hij in 2001 wegging bij de KNVB. Dat vertelde ik maandag in een uitzending, maar pas vrijdag kwam het nieuws pas naar buiten."

"Toen heeft hij ook in een persconferentie minachtend over de media gesproken, toen vertelde hij dat ik een van de redenen was waarom hij toen stopte."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie