Sport

Jan-Willem van Schip fietst op zijn Johan Cruijffs: niet hard, wel snel vooruit

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem van Schip fietst op zijn Johan Cruijffs: niet hard, wel snel vooruit

[NOS] Eigenlijk hoeft er in de NOS Olympische podcast met Jan-Willem van Schip maar een ding duidelijk te worden. Wie of wat is project Kondichuri? Van Schip is een spraakwaterval, maar over zijn eigen uitvinding -die hij in 2018 op het WK introduceerde- houdt hij zich tot nu toe opvallend op de vlakte.

#17 - Waarom Jan-Willem van Schip 'een f*cking goede wielrenner' is - NOS Olympische podcast

Zijn geheime project moet in Tokio leiden tot medailles op de baan. Van Schip rijdt er individueel het omnium en de koppelkoers samen met zijn maatje Yoeri Havik. En hij komt ook in actie op de wegwedstrijd. "Ik vind het wel lachen om te zeggen dat ik medaillekandidaat ben, maar ik denk dat ik dat wel ben."

Dat klinkt als vrijheid blijheid, maar dat is het niet. Van Schip: "Ik ben niet zo'n fan van het volgend-weekend-weer-koers-geneuzel."

Bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro deed Van Schip mee aan de ploegachtervolging. Dat leverde geen noemenswaardige resultaten op, wel een bak aan ervaring. "Als je de eetzaal binnen komt op de Olympische Spelen is dat een grote 'freakshow'. Je ziet van alles rondlopen daar. De een is 2 meter, de ander is 1.40. Sommigen zijn echt heel mager of dik. En allemaal bekende mensen. Dat maakt dat de Spelen zo'n impact hebben. Je kan er niet omheen. Het kost gewoon hersencapaciteit. Die prikkel kan je niet nuanceren."

Wie meegaat op reis door het hoofd van Van Schip komt er al snel achter dat toeval niet bestaat. "Heel veel shit is te trainen. Maar het komt allemaal op het volgende neer: je hoeft niet per se hard te fietsen, maar je moet wel snel vooruitgaan."

Cruijffiaans, maar wel typisch Van Schip. Hoe langer je naar hem hem luistert, hoe meer je hem begrijpt en hoe duidelijker het wordt waarom project Kondichuri -wat het dan ook is- wel eens succesvol zou kunnen eindigen.

Beluister onze Olympische podcast

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen. De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via de NPO Radio 1-app, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie