Sport
EONOS

Cambuur speelt als eerste profclub oefenwedstrijd met publiek: 'Er werd netjes geklapt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cambuur speelt als eerste profclub oefenwedstrijd met publiek: 'Er werd netjes geklapt'

In een protocol van tachtig pagina's heeft de KNVB bekendgemaakt hoe het betaald voetbal in Nederland weer opgestart kan worden. In september start het nieuwe eredivisieseizoen en vooralsnog zijn er ook weer fans welkom in de stadions. De voetbalbond stelt geen maximumaantal in, maar bekijkt de situatie per stadion. Fans van uitspelende clubs zijn voorlopig niet welkom bij wedstrijden.

Eind juni kondigde premier Mark Rutte aan dat spreekkoren en gezang niet zijn toegestaan op de tribunes, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De controle daarop lijkt ingewikkeld. Paul Depla, burgemeester van Breda en woordvoerder van de burgemeesters van speelsteden, liet al weten geen 'juichpolitie' in te stellen.

Niet juichen, maar keurig klappen

In Leeuwarden werd donderdagavond al de proef op de som genomen. Cambuur speelde daar als eerste profclub een oefenwedstrijd mét publiek, tegen ONS Sneek. Verslaggever Jeroen Stekelenburg was erbij. In Langs de Lijn En Omstreken vertelt hij hoe het georganiseerd was in het stadion.

"Er is helemaal niks open. Er zijn ook geen toiletten open. Ik zag wel wat mensen die op zoek waren naar een kop koffie en een toilet. Als je straks weer duizenden mensen toe gaat laten, zal dat wel goed geregeld moeten worden."

Veel begrip

"Je ziet vooral heel veel van die rood-witte linten die je normaal bij een politieafzetting ziet. Er moet natuurlijk 1,5 meter afstand zijn. Er is wel veel begrip voor, maar je merkt ook wel dat mensen in de buitenlucht zoiets hebben: is dat wel nodig?"

Ook aan de regels rond het juichen hielden de supporters zich keurig, vertelt Stekelenburg. "Het staat 5-0, dus er was vijf keer de mogelijkheid dat er gejuicht kon worden", aldus de verslaggever tijdens de rust. "Er zitten 250 supporters in een verder helemaal leeg stadion. Het is een wedstrijd tegen een amateurclub. Dus er werd niet gejuicht alsof de Champions League werd gewonnen. Er werd keurig geklapt. Nee, de mensen sprongen elkaar niet in de armen toen er gescoord werd, maar er was dus ook niet echt aanleiding toe."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie