Sport

Hamilton troeft Räikkönen af, Verstappen vijfde na straf

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hamilton troeft Räikkönen af, Verstappen vijfde na straf

[NOS] Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. Na een tumultueuze openingsfase hield de van poleposition gestarte Kimi Räikkönen de leiding in handen. In de slotfase moest Räikkönen zich toch gewonnen geven.

Max Verstappen leek even op weg naar een podiumplaats, maar hij gaf de snellere Valtteri Bottas niet de ruimte om hem voorbij te gaan. Beide auto's raakten elkaar waarna Verstappen een tijdstraf kreeg van vijf seconden.

Daardoor eindigde de Limburger op de vijfde plek, omdat naast Bottas ook Sebastian Vettel binnen de marge van vijf seconden over de finish kwam.

Max Verstappen op de GP van Italië

Halverwege de eerste ronde ontbrandde de strijd al toen Hamilton Vettel voorbijging, zijn naaste belager in de WK-stand.

Daarbij verloor Vettel een deel van zijn voorvleugel waarna hij spinde en terugviel naar de achterhoede van het veld. De jury oordeelde dat Hamilton niks fout had gedaan.

Toen het circuit van Monza enkele ronden later weer was opgeruimd en de safetycar terug naar binnen ging, reed Vettel op P18.

Mooie strijd

Aan de kop van de wedstrijd lieten Räikkönen en Hamilton zien dat het duel om de koppositie in een Formule 1-race daadwerkelijk een mooie strijd kan zijn. Hamilton ging de Fin voorbij, waarna Räikkönen de Brit direct weer inhaalde.

Verstappen, vertrokken van P5, profiteerde van de schermutselingen voor hem en klom naar de derde plaats. Valtteri Bottas reed in de Mercedes vlak achter de Limburger en heeft normaal gesproken een snellere auto, maar kon Verstappen desondanks niet voorbij.

Vettel was intussen bezig aan een inhaalrace. Hij passeerde Verstappen na een bandenwissel van de Red Bull-coureur. De Duitser moest echter voor een tweede keer naar binnen, waardoor hij weer terugviel.

Tijdstraf

Na een serie pitstops van alle coureurs aan de kop van de wedstrijd ging Räikkönen uiteindelijk aan de leiding voor Hamilton. De banden van beide coureurs vertoonden echter blaren en werden dus ronde voor ronde kwetsbaarder.

Verstappen reed al die tijd op de derde plaats en voelde de hete adem van Bottas wederom in zijn nek. De Limburger verkocht zijn huid echter duur. Te duur, zo bleek, want Bottas raakte de auto van Verstappen, die voor zijn actie een tijdstraf van vijf seconden kreeg.

Kort na de botsing tussen Verstappen en Bottas pakte Hamilton de koppositie weer terug ten koste van Räikkönen. Hamilton sloeg meteen een gat en gaf de leiding niet meer uit handen.

Ster advertentie
Ster advertentie