Sport
NOS

'De mooie kant van Indonesië is ook de zwarte kant'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De mooie kant van Indonesië is ook de zwarte kant'

De Nederlandse voetballer Marc Klok zou vandaag een derby spelen in de Indonesische competitie. De stadionramp bij Arema FC-Persebaya Surabaya waarbij gisteren meer dan honderd mensen om het leven kwamen, is de oorzaak van het annuleren. "Dit is wel echt gekkenwerk."

Klok vertelt in NOS Langs de Lijn dat hij wakker werd met het bericht dat hij niet hoefde te voetballen vandaag. Toen hoorde hij pas over de taferelen in het Kanjuruhan-stadion in Malang. Na de derby stapten de supporters uit frustratie het veld op. De politie zette traangas in. In de verdrukking kwamen zeker 125 mensen om het leven.

"In Indonesië is sowieso een heel hoog risico in de twee grootste derby's. Gisteren zaten er alleen maar supporters van de thuisclub op de tribune. Het is een gek iets, dat zoiets alsnog gebeurt", zegt Klok, voor wie zondag een derby op het programma stond. "Mensen leven hier voor voetbal. De mooie kant van Indonesië is ook de zwarte kant."

Klok vertelt in het gesprek dat hij in het verleden bij een wedstrijd was waar meer mensen op de tribune zaten dan de capaciteit. Na het betreffende duel overleden twee mensen door de verdrukking.

Minuut stilte

In het Aziatische land zijn veel speculaties over wie het drama te verwijten valt. Er wordt onderzoek gedaan. Voor de vijf wedstrijden in de eredivisie van vandaag bij de mannen wordt een minuut stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië. Ook de twee duels in de eredivisie van de vrouwen worden voorafgegaan door een minuut stilte.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie