Sport
BNNVARA

Paralympische Winterspelen: 'Handicap speelt op een gegeven moment geen rol meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paralympische Winterspelen: 'Handicap speelt op een gegeven moment geen rol meer'

Een spannende tijd breekt nu aan voor de paralympische sporters in China. Wie zijn de Nederlandse kanshebbers en zorgen de Paralympische Spelen voor meer acceptatie bij mensen met een fysieke beperking? Roos Oosterbaan, oud-rolstoelbasketballer en maker van de podcast Miss Paralympics, geeft een Paralympische update bij Vroeg!

Paralympische Winterspelen: 'Handicap speelt op een gegeven moment geen rol meer'

Als geen ander weet Oosterbaan, die zelf vier keer deelnam aan de Paralympische Zomerspelen, hoe het is om de openingsceremonie van de Paralympische Spelen mee te maken. "Op het moment dat je het stadion binnenkomt, voel je je een klein beetje een superster."

Nederlandse delegatie

Nederland stuurt dit jaar acht sporters naar de Paralympische Winterspelen. Dat klinkt weinig als je het vergelijkt met de 42 Nederlandse deelnemers van de Olympische Winterspelen. Maar volgens Oosterbaan is dat niet zo gek: "Relatief gezien doen wij nog niet zo heel lang mee met de Paralympische Winterspelen, in ieder geval niet zo lang als de Olympische Winterspelen." Oosterbaan verwacht dat de aankomende jaren de Paralympische ploeg alleen maar zal groeien omdat er steeds meer geïnvesteerd wordt in paralympisch sporten in Nederland.

Innovatie en kanshebbers

Dat de Paralympische Spelen ook steeds belangrijker worden in Nederland zie je onder andere terug in de innovaties binnen het zitskiën. Oosterbaan legt uit dat de zitski is aangepast waardoor de druk beter verdeeld wordt en daarmee de zitskiër extra snelheid kan maken.

Naast de innovaties zijn er ook Nederlandse kanshebbers om in de gaten te houden. Oosterbaan noemt zitskiër Jeroen Kampschreur de beste in zijn sport. "Hij heeft een heel goede techniek, hij kan aanvoelen of hij een bocht goed of slecht genomen heeft." Oosterbaan zegt dat dit bijzonder is, want de meeste sporters moeten dat eerst terug zien op video.

Belang Paralympische Spelen

Volgens Oosterbaan zijn de Paralympische Spelen belangrijk voor de acceptatie van de fysieke handicap. Maar de podcastmaker benadrukt ook vooral hoe leuk en spannend de Paralympische Winterspelen zijn. "Er zijn mooie sporten en verhalen. De Paralympische Winterspelen laten zien waartoe het lichaam in staat is. Maar na een tijdje speelt die handicap ook geen rol meer, de sport verbroedert meer dan de handicap."

Oosterbaan vertelt dat er ook sporters zijn voor wie het rolmodel zijn een net zo belangrijke drijfveer is als het sporten zelf. "Snowboarders Lisa Bunschoten en Chris Vos zijn sporters die ook inspireren en andere motiveren."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

#45 - De Nederlandse medaillekansen op de Paralympische Winterspelen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie