Sport

Italiaanse sporters spreken zich uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse sporters spreken zich uit

[NOS] Italië is nog steeds één van de brandhaarden van het coronavirus. Het houdt ook de sportwereld daar bezig. Of juist niet, iedereen zit thuis natuurlijk. Maar de sporters laten zich wel horen.

Angelo van Schaik, correspondent in Italië, ziet de sportwereld langzaam maar zeker opkrabbelen. "Veel sportclubs hebben financiële problemen en volgens de minister van Sport moet er een fonds komen." Dat fonds moet voor 400 miljoen euro zorgen. "Voor de breedtesport, dus om de gewone Italianen weer te laten sporten."

Serie A

Ook de Serie A, de Italiaanse voetbalcompetitie, probeert een steentje bij te dragen. "In het voetbal is de grootste kostenpost de salarissen. Bij Juventus hebben ze besloten om de spelers en de trainers de komende vier maanden geen salaris uit te keren."

Daarmee bespaart Juventus zo'n 90 miljoen euro en het ziet er naar uit dat de andere teams in de Serie A de ploeg gaan volgen.

"Het is een club die echt in de maatschappij staat, dus het verbaast mij niet dat Juventus hier de voortrekkersrol neemt. Het is een mooi gebaar om te laten zien dat ze betrokken zijn bij de maatschappij."

Godin

Juventus-spelers Rugani en Dybala waren één van de eerste Italiaanse voetballers die besmet waren met het coronavirus. Diego Godín, een verdediger van Internazionale, leverde forse kritiek op de autoriteiten. Hij vond dat de Serie A veel te lang doorging.

Zijn kritiek kwam vooral nadat hij tijdens een wedstrijd op de bank moest zitten waar ook Dybala en Rugani zaten. "Eerlijk gezegd is het makkelijk praten achteraf. In eerste instantie vond Italië dat ze door moesten gaan met het normale leven."

Rugbyprof wordt ambulancebroeder

Tot slot nog een mooi verhaal over Maxime Mbanda. Hij is rugbyinternational, maar rijdt tegenwoordig rond als ambulancebroeder. Compleet met masker en beschermde kleding brengt hij coronapatiënten van en naar de ziekenhuizen in de regio Emilia-Romagna, een van de zwaarst getroffen gebieden in Italië.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie