Sport

Japanse schaatsploeg getroffen door corona voor internationale rentree: 'Heel zuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse schaatsploeg getroffen door corona voor internationale rentree: 'Heel zuur'

De Japanse schaatsploeg staat op het punt weer deel te gaan nemen aan het internationale circuit, maar de ploeg van bondscoach Johan de Wit is in de voorbereiding getroffen door meerdere coronagevallen.


Drie Japanse schaatsers en zes stafleden hebben in Inzell positief getest. Het gaat om Nana Takagi (olympisch kampioene op de massastart en ploegenachtervolging), Ryosuke Tsuchiya en Riku Tsuchiya, vertelt De Wit in Langs de Lijn En Omstreken. "In het team van Nao Kodaira, een ander team, is ook een meisje positief bevonden", aldus de Japanse bondscoach.


De Wit bereidde zich deze week met de Japanse ploeg op de Duitse ijsbaan voor op de start van de wereldbeker, komend weekeinde in de Poolse stad Tomaszów. De tests werden eind vorige week uitgevoerd. De positieve gevallen moeten op last van de Duitse gezondheidsdienst zeven dagen in quarantaine. De Wit is inmiddels onderweg naar Tomaszów met de rest van de ploeg.


De Wit vraagt zich hardop af waar zijn schaatsers en collega's het virus zouden kunnen hebben opgelopen. "Bij de ijsbaan in Inzell zijn strenge regels, die worden alleen niet nageleefd. De enige plek waar we geen masker op hebben is tijdens de training op het ijs. Daar zou misschien iets gebeurd kunnen zijn."


'Hartstikke voorzichtig'


Binnen de Japanse ploeg zijn de besmettingen hard aangekomen, vertelt De Wit. "De mensen die achterblijven verontschuldigen zich dat ze besmet zijn geraakt. Ze voelen zich bezwaard. In Japan wordt misschien gedacht dat ze roekeloos zijn. Dat is wel sneu, want dat zijn ze niet. Ze zijn hartstikke voorzichtig."


Bij de vier wereldbekers in november en december, in achtereenvolgens Tomaszów, Stavanger, Salt Lake City en Calgary, zijn startplaatsen te verdienen voor de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Peking. De Wit verwacht niet dat de coronagevallen plaatsing voor de Spelen in de weg zullen zitten.

Japanse schaatsploeg opgeschrikt door tien coronagevallen: 'Het is heel zuur'

Ster advertentie
Ster advertentie