Sport
NOS

De Toursupporter: 'Als je echt iets gebroken hebt, interesseert die fiets je helemaal niks'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Toursupporter: 'Als je echt iets gebroken hebt, interesseert die fiets je helemaal niks'

Wielerliefhebbers komen uit alle landen en streken. De mooiste wielerverhalen vind je dan ook langs het parcours van de Tour. In de rubriek De Toursupporter spreekt verslaggever Edwin Cornelissen dagelijks met een opvallende supporter langs het parcours. Vandaag: de ouders van Fabio Jakobsen.

Video niet beschikbaar

Normaal gesproken slaan de ouders van Fabio Jakobsen de start van een etappe over. Dan rijden ze aan het begin van de dag naar de finishplaats, om daar de Tour te volgen en hun zoon te verwelkomen na een lange middag. Maar na Fabio's val, op anderhalve kilometer van het einde van etappe 4, kwamen ze deze ochtend toch even poolshoogte nemen.

"We waren echt benieuwd hoe hij de nacht was doorgekomen", vertelt vader Jakobsen. "Gisteren was hij vrij monter na de val. Hij zei dat hij wat schaafplekken had en dat er niks aan de hand was. Maar ik ben altijd nieuwsgierig naar de nacht, want 's morgens weet je meer."

De conclusie na een nachtje slapen? "Het lijkt allemaal mee te vallen. Ik weet niet of je hem gezien hebt, maar hij zit onder de pleisters en onder de bulten. Dat gaat nog wel even duren."

Voor de televisie zag vader Jakobsen naar eigen zeggen direct al positieve signalen. "Mijn eerste indruk was dat hij gelijk weer met die fiets bezig was. Hij keek zo van: 'nou, twee halve fietsen, daar heb ik ook niet veel aan.' Als je echt iets gebroken hebt, interesseert die fiets je helemaal niks."

'Deze val hebben wij al zo vaak meegemaakt'

Drie jaar geleden, in augustus 2020, werd Jakobsen enkele dagen in een kunstmatige coma gehouden als gevolg van een zware valpartij. Is elke nieuwe valpartij reden tot onrust? Nee, vertelt Fabio's vader. "Die voorgeschiedenis, dat is iets heel aparts. Maar deze val (van gisteren, red.) hebben wij al zo vaak meegemaakt."

Met "voorgeschiedenis" doelt hij op de periode waarin zijn zoon in coma lag. "Die ene val heb ik een plekje gegeven, die zit heel ver weg. Deze val zal niet de laatste zijn ook. Elke renner komt deze val in zijn carrière tegen, denk ik."

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 23 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur, behalve op zaterdag 1 juli (16.00 uur).

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

En houd onze Instagram Stories in de gaten om bij de quiz Hors Catégorie kans te maken op het Tour de France-prijzenpakket!

Ster advertentie
Ster advertentie