Sport
EONOS

Kelderman behoudt roze trui in ingekorte etappe: 'Geen dag voor 258 kilometer'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kelderman behoudt roze trui in ingekorte etappe: 'Geen dag voor 258 kilometer'

Het was zijn eerste dag in de roze trui en meteen een om niet snel te vergeten. Klassementsleider Wilco Kelderman en het Giro-peloton eisten dat de negentiende Giro-etappe zou worden ingekort en ze kregen hun zin.

"Het was koud en nat weer, geen dag om 258 kilometer te rijden. De renners stonden er allemaal achter om de koers in te korten", zei Kelderman na de verder voor hem probleemloos verlopen etappe, die door de Tsjech Josef Cerny werd gewonnen. De koers werd uiteindelijk teruggebracht tot 124 kilometer.

Woedende koersdirecteur

Het peloton haalde zich daarmee de woede op de hals van koersdirecteur Mauro Vegni. "Dat kan ik helemaal begrijpen, want alles wordt op het laatste moment veranderd. Er komt een hoop geld bij kijken", reageerde Kelderman begripvol. "Maar ik ben wel blij dat ze met ons zijn meegegaan."

Vegni heeft onder meer gedreigd om naar aanleiding van het protest van de renners het prijzengeld in te gaan houden.

Tijdens de etappe deelde Keldermans concurrent Tao Geoghegan Hart, de nummer drie van het klassement, nog een plaagstoot uit. "Ik zag hem sprinten, maar we zaten redelijk goed van voren", aldus Kelderman.

Kelderman verloor geen tijd en morgen mag hij dus opnieuw in de roze leiderstrui starten. Etappe twintig is de laatste bergetappe van deze Giro en Kelderman kan zich opmaken voor een flinke strijd. Zijn ploeggenoot Hindley staat tweede op slechts 12 seconden en Geoghegan Hart heeft 15 seconden achterstand op Kelderman.

Beluister hieronder de analyse van wielercommentator Sebastiaan Timmerman in Langs de Lijn En Omstreken.

Video niet beschikbaar

De twintigste Giro-etappe is zaterdag vanaf 15.00 uur te volgen op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie