Naar homepage
Sport

Voetbalgekke familie Pleizier reist Oranjeleeuwinnen achterna

foto: NPO Radio 1/NOSfoto: NPO Radio 1/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbalgekke familie Pleizier reist Oranjeleeuwinnen achterna

[NOS] Met veel enthousiasme vertelt de familie Pleizier uit Amersfoort aan de keukentafel over hun aanstaande familie-uitje. Het gezin bezoekt de komende weken alle groepswedstrijden van de Oranje Leeuwinnen tijdens het WK Voetbal in Frankrijk.

De familie wordt tijdens hun bezoek aan de wedstrijden gevolgd door NOS Langs de Lijn. Volledig uitgedost in de nationale kleuren gaan ze de vrouwen toejuichen in hun strijd om wereldkampioen te worden.

'Het was gelijk feest'

De liefde voor de Oranje Leeuwinnen is gekomen nadat ze met z’n allen een wedstrijd in Nijmegen hadden bezocht. Vader Arend Jan kocht kaartjes voor de wedstrijd en nam het gezin mee. Een sprankelende wedstrijd kregen ze niet te zien, het werd 0-0, maar de vonk sloeg wel meteen over. "We hadden direct een gevoel van wauw, dit is leuk. De entourage was geweldig. Het was bij binnenkomst in het stadion gelijk feest met muziek en veel andere gezinnen", vertelt hij.

Handtekeningen van alle voetbalsters

De jongste dochter Ghislaine (11) is voetbalgek en haar enthousiasme voor de Oranje Leeuwinnen is overgeslagen op de rest van het gezin. Ze heeft een shirt van het Nederlands elftal aan met daarop de handtekeningen van alle voetbalsters. Ze vertelt dat Lieke Martens haar favoriete speelster is. Ghislaine voetbalt net als Martens als linksbuiten en wil later ook graag bij Barcelona voetballen.

"Ik sta zelfs op haar insta", zegt ze. Ghislaine pakt haar mobiel tevoorschijn, met een sticker van Martens erop, en opent de app Instagram. Binnen twee seconden heeft ze het officiële profiel van Martens tevoorschijn getoverd en laat ze een foto zien waarop Martens een handtekening uitdeelt. "Dat meisje die de handtekening krijgt, dat ben ik", vertelt ze vol trots.

'De sfeer is geweldig'

Haar zus Madeleine (14) zit op de middelbare school en doet aan hockey, maar is ook helemaal fan van de Nederlandse voetbalsters. "We zijn super goed en het is leuk als iedereen staat te juichen in het stadion. De sfeer is geweldig." Daar sluiten vader Arend Jan en moeder Annemarie zich bij aan. "Na de eerste wedstrijd die we bezochten, wisten we meteen dat we vaker zouden gaan."

Arend Jan werkt bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij houdt zich daar bezig met het opzetten van deeltijdonderwijs. Door drukte komt hij zelf niet aan sporten toe, maar hij is wel fanatiek supporter van zijn dochters. Bovendien gaat hij één keer per maand met ze klimmen. Annemarie werkt in de voedingsmiddelenindustrie. Ze houdt van creatief bezig zijn. Daarnaast doet ze aan hardlopen en stapt ze regelmatig op de racefiets. Ook is ze in training voor een mini-triatlon.

Passe-partout voor alle groepswedstrijden

Het gezin heeft een passe-partout voor alle groepswedstrijden van Oranje. Bij de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland verblijven ze in een huisje nabij Le Havre. Daarna keren ze vanwege verplichtingen, zoals school en werk, terug naar Nederland.

De tweede en derde groepswedstrijd wordt gespeeld in Noord-Frankrijk. Het gezin heeft daar nog geen hotel voor geboekt. "We denken eraan om op en neer te reizen vanuit Amersfoort", vertelt Annemarie. "Maar misschien boeken we ook nog wel een hotel."

Ondertussen rent Ghislaine naar haar slaapkamer. Ze komt terug met een boek over het WK, waarin informatie staat over alle teams, speelsters en stadia. Ze zit naast haar zus en samen bladeren ze erdoorheen. "Hier kun je zien hoe oud de speelsters zijn. En hier kan je alle standen neerzetten als de wedstrijden zijn geweest", leggen ze uit.

De familie heeft hoge verwachtingen van het toernooi. Ze verwachten dat Nederland de groepsfase doorkomt en hebben alle mogelijke speeldagen van Oranje in hun agenda geblokt. "Het einddoel is natuurlijk de finale in Lyon. Daar willen we heel graag bij zijn."

Wedstrijddag

Vandaag is het dan zo ver, familie Pleizier gaat naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal. Op weg naar het stadion maakten ze een filmpje van de oranje mars richting het stadion.

Oranje mars richting het stadion

Ster advertentie
Ster advertentie