Sport
NOS

Verstappen zegeviert in China: 'Hij kon daar nog niet eerder tonen de heerser te zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstappen zegeviert in China: 'Hij kon daar nog niet eerder tonen de heerser te zijn'

Max Verstappen zette zijn dominantie in de Formule 1 zondag voort door de Grote Prijs van China op zijn naam te schrijven. Een primeur: de Red Bull-rijder zegevierde voor het eerst in zijn loopbaan op het Shanghai International Circuit. "Het was er nog niet eerder van gekomen dat hij aan dat publiek kon laten zien dat hij de heerser van de F1 is", aldus verslaggever Louis Dekker.

Video niet beschikbaar

Sprintrace winnen, grand prix winnen. Het was 'gewoon' weer een van die weekenden, op het Shanghai International Circuit. Max Verstappen domineerde in China als vanouds en boekte zijn vierde zege van het seizoen. Dat hij voor het eerst in zijn loopbaan op dit circuit zegeviert klinkt bijzonder. Maar dat valt alleszins mee, legt verslaggever Louis Dekker uit.

"Daar kunnen we allerlei spannende verhalen over verzinnen, maar door covid is daar jaren niet gereden. De laatste winnaar, was Lewis Hamilton in 2019. Dat zegt alles. Het was er gewoon nog niet van gekomen dat hij aan dat publiek kon laten zien dat hij de heerser van de F1 is."

Ontbrekend punt

Dit weekend pakte Verstappen die gelegenheid dus wel. Met een zege in de grand prix én de sprintrace verstevigde hij zijn voorsprong in het klassement. Een perfect weekend? Bijna, zegt Dekker. "Hij had dit weekend 34 punten kunnen scoren. Hij won er acht in de sprintrace en 25 in de grand prix." Een totaal van 33 dus. Waar is dat laatste puntje gebleven?

Quote

Het is grappig dat Alonso iedereen op het verkeerde been zette en dacht: ik doe een extra bandenstop

Verslaggever Louis Dekker over Aston Martin-rijder Fernando Alonso, die de snelste rondetijd noteert

Die ging naar Aston Martin-coureur Fernando Alonso, die tijdens de grand prix de snelste rondetijd noteerde. Dat deed hij door onverwachts een extra pitstop te maken om van banden te wisselen. "Niemand begreep 'm", zegt Dekker. "Het is grappig dat Alonso iedereen op het verkeerde been zette en denk: ik doe een extra bandenstop."

Net niet magistraal

Door die extra pitstop viel Alonso buiten de top tien, maar met zijn nieuwe banden kon hij die achterstand deels goedmaken. "Hij pakte aan het eind zoveel plekken terug dat hij uiteindelijk goed als zevende finisht en ook nog dat bonuspuntje pakte." Dekker, lachend: "Dus het was net niet magistraal van Verstappen", om er direct aan toe te voegen dat het de Nederlander waarschijnlijk weinig zal uitmaken.

Wordt het magistraal van Verstappen of niet? Dat is tegenwoordig de vraag die Formule 1-volgers zich tegenwoordig standaard dienen te stellen. Maakt die voortdurende dominantie de sport saai? "Het begint nu langzaam maar zeker een beetje irritant te worden voor de neutrale kijker", zegt Dekker. "Dus ik zou iedereen aanraden om te kijken wat er achter Verstappen gebeurt, want dat is hartstikke leuk."

Andere primeur

Zo was het echte verhaal in China niet de primeur van Verstappen, maar de primeur van Zhou Guanyu, die in zijn Sauber als veertiende over de finishlijn kwam. Niet eerder reed de 24-jarige coureur uit China een race in eigen land. "Zijn handen gingen voor de ogen, hij ging door de knieën, een prachtig gezicht", zegt Dekker. "Het enige jammere, is dat hij ruim buiten de top tien finishte. Bij de sprintrace kreeg hij het bijna voor elkaar om punten te pakken, toen werd hij negende. Als hij dat vandaag voor elkaar had gekregen, zou dat de bekroning zijn geweest."

Dekker vervolgt: "Jarenlang vroegen we ons af wat de Formule 1 in China te zoeken had. Nu hebben we een Chinese coureur die helemaal niet zo geweldig presteert, maar je ziet wel dat de tribunes vol zitten. Die mensen zijn enthousiast. En ze snappen het spelletje zowaar ook nog redelijk, wat in sommige landen nooit het geval is. China omarmt de Formule 1, dat heb ik nog nooit zo nadrukkelijk gezien."

Even terug naar Verstappen. Hoe kan het weer interessant worden? Dekker heeft wel een idee. Grappend: "Hem volgend jaar laten tekenen bij Mercedes en blij zijn met een vierde plek. Want dan doe je het tegenwoordig hartstikke goed in een Mercedes."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie