Sport
NOS

'15 goals uit corners, heeft geen enkel eredivisieteam deze eeuw meegemaakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '15 goals uit corners, heeft geen enkel eredivisieteam deze eeuw meegemaakt'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: de curieuze cornervloek van Excelsior, dat dit seizoen al vijftien goals uit hoekschoppen heeft geïncasseerd. "Ze moeten nog negen wedstrijden, maar dat is nu al het hoogste aantal in deze hele eeuw."

Hoeveel doelpunten kan één team in een heel eredivisieseizoen incasseren uit corners? Niemand die weet waar het plafond ligt, maar zeker is wel dat Excelsior een nieuw record heeft gevestigd op dit gebied. De ploeg uit Rotterdam heeft al vijftien tegendoelpunten moeten verwerken uit corners, een bijzonder hoog aantal. "Ze moeten nog negen wedstrijden, maar dat is nu al het hoogste aantal in deze hele eeuw", schetst data-analist Bart Frouws.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Dat terwijl corners over het algemeen niet heel lucratief zijn voor de ploeg die ze neemt - gemiddeld wordt zo'n 3,5 procent van de hoekschoppen gepromoveerd tot doelpunt. "Bij Excelsior ligt dat percentage op ruim negen procent", zegt Frouws, "dus dan heb je wel reden om te klappen als je ploeg een corner tegen ze gaat nemen." Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen wordt er "helemaal gek van", vertelde hij zondag na afloop van het met 4-0 verloren uitduel bij AZ. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt, het is duidelijk een mentaal ding geworden."

Hoe kan dat toch? Is het inderdaad een gebrek aan zelfvertrouwen? Grote kans van wel, denkt ook studio-analist Robert Maaskant. "Je ziet de angst in de ogen van de spelers sluipen zodra ze een corner tegen krijgen", vertelt hij.

Quote

Je ziet de angst in de ogen van de spelers sluipen zodra ze een corner tegen krijgen

Studio-analist Robert Maaskant over de vele tegendoelpunten uit corners

Sowieso krijgt Excelsior veel doelpunten tegen, signaleert Frouws. De ploeg heeft al zes duels op rij verloren en had in die wedstrijden volgens de statistieken zo'n tien goals moeten incasseren. "Maar ze hebben twintig tegentreffers verwerkt", zegt Frouws. "Dat zijn er tien meer dan je zou verwachten." Ja, dan tellen die corners wel op.

Boekhouding

Excelsior staat momenteel op de vijftiende plek van de ranglijst - dat is een veilige plek, maar dat komt alleen door het doelsaldo. Nummer zestien RKC Waalwijk heeft evenveel punten. Het wordt dus nog spannend in de strijd tegen degradatie, ziet Maaskant. "Die zullen hun boekhouding voor volgend jaar al willen afspreken, maar dat is bijna onmogelijk als je op die positie staat", doelt hij op het gevaar van de play-offs om degradatie/promotie. Eredivisieteams overleven die play-offs bijna nooit en dalen zo af naar de eerste divisie. "Het water staat ze aan de lippen. Wat me grotere zorgen baart, is dat het voetbal op dit moment echt heel matig is."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie