Sport
NOS

Elf spelers, drie leeuwen: hoe komt Engeland aan de bijnaam The Three Lions?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elf spelers, drie leeuwen: hoe komt Engeland aan de bijnaam The Three Lions?

Hoe komen de verschillende EK-teams aan hun bijnaam? Die vraag probeert NOS Met het Oog op Morgen te beantwoorden. Deze keer: het Engelse team. Bijnaam: The Three Lions.

Om die vraag te beantwoorden wordt voetbalcommentator en oud-correspondent voor Groot-Brittannië, Suse van Kleef, ingeschakeld. Het korte antwoord is voor iedereen overigens zichtbaar: op het shirt kleeft een embleem met daarop drie leeuwen.

En dat embleem blijkt er al jaren te zitten, vertelt Van Kleef. "Sinds hun eerste internationale wedstrijd: in 1872 tegen Schotland. En in 1996 was Engeland gastheer van het EK en er is nog een lied van gemaakt." Al bijna 150 jaar zijn de drie leeuwen dus te zien op de borstkas van de spelers. Maar waarom leeuwen?

Onduidelijk

Historici zijn het er niet over eens. Toch wil Van Kleef een theorie van de Britse krant The Guardian uitlichten. "We weten dat in de twaalfde eeuw al werd geëxperimenteerd door Engelse koningen en hun nazaten met leeuwen op hun zegels en hun wapenschilden." Het koningshuis zou de inspiratie zijn geweest bij de eerste internationale wedstrijd.

Eén van die koningen lijkt wel eens de eerste te zijn door wie de leeuw populair werd. "Henry de Eerste. Die werd ook wel de Leeuw van Engeland genoemd." Zodra hij trouwt met een vrouw wiens familiewapen ook een leeuw bevat, krijgt Engeland de tweede leeuw erbij.

"In 1154 kwam de derde leeuw erbij toen Henry de Tweede aan de macht was. Die trouwde met Eleonora van Aquitanië en je raadt het al: die had ook een leeuw op haar familiewapen." En zo kwamen de drie leeuwen ook op het shirt van de voetballers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie