Sport
NOS

Eerste wereldbekerweekend vol Nederlands succes

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste wereldbekerweekend vol Nederlands succes

Zeven van de twaalf afstanden kennen op de eerste wereldbeker schaatsen van het seizoen een Nederlandse winnaar. In het Wit-Russische Minsk waren vooral de Nederlandse mannen in vorm. Kjeld Nuis, Thomas Krol, Patrick Roest en Jorrit Bergsma wonnen allen een afstand.

Op de laatste dag van het wereldbekerweekend revancheerde Nuis zich op zijn 1000 meter van zaterdag. Toen werd hij derde, achter winnaar Krol (in een baanrecord) en de verrassende nummer twee Ning Zhongyan uit China. De 1500 meter was wel een prooi voor Nuis. In de rit tegen Sverre Lunde Pedersen kwam hij tot een eindtijd van 1:46.223. Op de 500 meter ging één van de medailles naar een landgenoot. Dai Dai Ntab moest het doen met brons, ondanks dat hij dezelfde tijd reed als nummer twee Tingyu Gao uit China. Eerder dit weekend won Roest de 5000 meter en was Bergsma de beste op de massastart.

Bij de vrouwen waren er ook enkele succesjes voor de Nederlanders. Op de 1000 meter werd Jorien ter Mors zondag tweede. Brittany Bowe was met een baanrecord te sterk. Op de massastart kwam Irene Schouten net niet voorbij Ivanie Blondin. Ireen Wüst is in ieder geval al vroeg op stoom. De rijdster van Team TalentNed zette de klok stil op 1.56,46. Carlijn Achtereekte werd tweede op de 3000 meter.

De teamsprint was ten slotte ook een prooi voor Nederland. Ronald Mulder, Kai Verbij en Nuis reden de rit bij de heren; Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong bij de dames. Volgende week trekt het wereldbekercircus naar het Poolse Tomaszow Mazowiecki.

Ster advertentie
Ster advertentie