Sport
AVROTROS

Mart Smeets over de Vuelta: 'In Spanje betekent de rustdag écht rust'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Vuelta: 'In Spanje betekent de rustdag écht rust'

Vandaag een dagje rust in de Vuelta. En die dag is in Ronde van Spanje ook écht een rustdag, vertelt Mart Smeets. "Zoals alles in de Vuelta drie slagen rustiger gaat dan elders." Een uitgelezen moment voor Mart om terug te blikken op de eerste week van de ronde bij Radio EenVandaag.

Niet in alle rondes wordt het zo nauw genomen met de rustdag. "In de Tour is dat een chaos-dag met overal persconferenties en druk gedoe van journalisten", vertelt Mart. "Maar in de Vuelta betekent rust ook echt rust. Iedereen doet gewoon helemaal niks."

Lotto-Jumbo

De prestaties van de Lotto-Jumbo ploeg zijn opvallend, vindt Mart. "Het opmerkelijk aanvallende, maar nauwelijks succes opleverende werk van de Lotto-Jumbo valt op." Toch zijn er ook lichtpuntjes. "Er staan nog altijd twee Nederlanders, Kruijswijk en Kelderman, op een hele mooie plaats. De Tour en de Giro werden echt leuk door Dumoulin, maar zo'n moment was er gewoon nog niet."

Dat resultaat komt vooralsnog wél van de Brit Simon Yates. Hij nam in de negende etappe het rood over van Alejandro Valverde. Die 38-jarige Spanjaard, valt volgens Mart trouwens op. "Veel mensen zeggen: hoe kan het dat hij zo attent en goed rijdt?" Een mogelijke verklaring kan Mart ook wel geven: "Nou, er komt een wereldkampioenschap aan, waarvan mensen zeggen: dat is een echt Valverde-parcours. Ik denk dat hij denkt: als ik goed deze Vuelta doorkom, dan kom ik goed gerodeerd bij de wereldkampioenschappen uit."

Mart Smeets over de Vuelta, dagelijks op NPO Radio 1

Tijdens de Vuelta, van 25 augustus tot 16 september, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij Radio EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Elke dag deelt hij een verhaal over de roemruchte geschiedenis van de Ronde van Spanje. Welke Vuelta-verhalen moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie