Naar homepage
Sport

Jakobsen na operatie van vijf uur zeker tot vrijdag nog in kunstmatige coma
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jakobsen na operatie van vijf uur zeker tot vrijdag nog in kunstmatige coma

Fabio Jakobsen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat meldt het ziekenhuis van het Poolse Sosnowiec waar de 23-jarige wielrenner is opgenomen na zijn afschuwelijke valpartij van woensdag in de Ronde van Polen.

Jakobsen was woensdag het grootste slachtoffer van de valpartij die in de massasprint werd veroorzaakt door landgenoot Dylan Groenewegen. De sprinttroef van Jumbo-Visma gooide in de spurt de deur dicht voor de langszij komende Jakobsen die in de hekken terechtkwam en snoeihard tegen de finishboog en een official knalde. Sportcommentator Gio Lippens gaf een laatste update over zijn toestand in Nieuws en Co.

Moeite met ademen

Bij de duikeling zijn, gaf de rondearts prijs, onder meer het gehemelte en de luchtpijp van Jakobsen verbrijzeld. Later op de avond kwam het bericht dat er geen hersen- en ruggenmergschade was vastgesteld.

Donderdagochtend voegde Patrick Lefevere, de manager van Deceuninck-Quick-Step, eraan toe dat Jakobsen "alle beenderen in zijn gezicht heeft gebroken". Artsen melden tegenover Poolse media dat de renner moeite heeft met ademhalen door verwondingen rond zijn borst.

Lefevere dient klacht in

Deceuninck-QuickStep-manager Patrick Lefevere heeft geen goed woord over Dylan Groenewegen, de renner van Jumbo-Visma die woensdag verantwoordelijk was voor de harde val van zijn pupil Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Lefevere dreigt zelfs met een gang naar de rechter.

"Het is duidelijk dat het met opzet is. Een moordaanslag, ik heb er geen ander woord voor", zei de 65-jarige Belg in gesprek met de Belgische sportzender Sporza.

Een gang naar de rechter behoort volgens Lefevere tot de mogelijkheden. "Dat moeten we onderzoeken. Dit kan ik niet aan mij voorbij laten gaan. En vooral ook voor Fabio, want hoe komt hij hieruit?"

Groenewegen werd voor zijn actie gediskwalificeerd, maar als het aan Lefevere ligt blijft het daar niet bij. "Ik ben de UCI niet, maar een schorsing erbovenop zou niet misstaan."

"Ik denk aan hem, constant"

Dylan Groenewegen heeft voor het eerst gereageerd op de zware crash woensdag tijdens de Ronde van Polen waarbij door zijn toedoen Fabio Jakobsen ten val kwam en zwaar gewond raakte. Groenewegen week tijdens de eindsprint van zijn lijn en stak bovendien zijn elleboog uit, waardoor een massale valpartij ontstond.

"Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is", schrijft Groenewegen op social media. "Ik denk aan hem, constant."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ploegleider Richard Plugge laat weten het voorval te zullen bespreken met Groenewegen. "Samen met Merijn Zeeman (ploegleider, red.) ben ik bij Dylan geweest in het ziekenhuis, waar hij is geopereerd aan een gebroken sleutelbeen. Dylan voelt zich vreselijk en is zwaar aangeslagen. Ook voor hem geldt dat op dit moment alleen het herstel van Fabio en de anderen die gewond zijn geraakt bij de val telt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie