Sport

Bibian Mentel zette snowboarden op de paralympische kaart

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bibian Mentel zette snowboarden op de paralympische kaart

Het overlijden van Bibian Mentel heeft grote indruk gemaakt in Nederland. Het was duidelijk te zien op sociale media waar binnen een uur duizenden reacties kwamen op het trieste nieuws. Ze streed twintig jaar tegen kanker, een ziekte die haar liefst vijftien keer trof.

Bibian Mentel was nog maar 27 jaar toen ze werd getroffen door botkanker. Ze stond net op het punt om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. De enige manier om de ziekte te bestrijden was amputatie van haar rechteronderbeen. Daarna volgde een jarenlange strijd tegen de ziekte, een strijd die ze iedere keer weer een beetje won maar ook een beetje verloor. Begin maart kreeg ze van de artsen te horen dat er uitzaaiingen waren in haar hersenen. Dit keer was ze kansloos, de tumoren waren niet te verdrijven.

In Langs de Lijn En Omstreken sprak Esther Vergeer haar bewondering uit voor Bibian Mentel. De voormalig rolstoeltennisster is dit jaar chef de mission voor de paralympische ploeg in Tokio, en net als de snowboardster een boegbeeld voor de paralympische sport. "Ze heeft het toegankelijk gemaakt, ze heeft het bekend gemaakt, ze heeft erover verteld, ze heeft het laten zien en ze heeft het geleefd," aldus Vergeer.

Vooral de manier hoe Mentel het snowboarden op een hoger niveau bracht, spreekt Vergeer aan. "Zij geloofde daar dus in, dat dat gewoon op het programma moest komen want dat was er dus helemaal niet. Dan zet zij haar tanden erin, verzamelt mensen om zich heen. Zij maakt iedereen enthousiast en overtuigt dus ook het Internationaal Paralympisch Comité." Het leverde Mentel drie gouden medailles op. In 2014 in Sotsji op de snowboardcross en vier jaar later in Pyeongchang op datzelfde onderdeel en op de Banked Slalom.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie