Sport
EONOS

De dag dat de marathon moest bloeden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dag dat de marathon moest bloeden

In de sportgeschiedenis komen we 15 april voor het eerst tegen in 1896. Op die dag werden de eerste moderne Olympische Spelen afgesloten. Later werd het de dag dat honkballer Jackie Robinson geschiedenis schreef door als eerste Afro-Amerikaan te debuteren in de Major League.

Het werd ook de dag dat de Engelse voetbalwereld haar grootste verdriet kende. In 1989 kwamen bij de Hillsboroughramp 96 Liverpool-fans om het leven. En op 15 april 2013 werd de marathon van Boston opgeschrikt door een bomaanslag.

{audiofile audio="62439" caption="Michel Boeting's dag in Boston.mp3" }

Atletenmanager Michel Boeting zat op zo'n tweehonderd meter afstand van de plek waar twee broers bommen lieten ontploffen, vlak voor de finishlijn. De aanslag kostte drie mensen het leven. In Langs de Lijn En Omstreken blikt Boeting terug op die dag maar vooral ook op de dag nà de aanslag.

Toen pas kon hij het hotel verlaten om een stukje te wandelen. "Dat was wel heel surrealistisch omdat alles afgezet was en je alleen maar een ronde kon maken rond het afgezette gedeelte. Ja, die stilte dan in de stad die normaal gewoon heel bruisend is, dat heeft heel veel indruk gemaakt."

Geen behoefte aan film

De bomaanslagen werden drie jaar later verfilmd met beroemde Amerikaanse acteurs in de hoofdrol. Michel Boeting heeft nooit de behoefte gehad om daarvoor naar de bioscoop te gaan. Wel bezoekt hij iedere keer wanneer hij in Boston is het gedenkteken dat voor zijn favoriete sportwinkel is geplaatst.

De marathons in de Verenigde Staten werden al goed beveiligd dus daar heeft de aanslag weinig aan veranderd. Maar Boeting merkte wel op dat de marathons in Europa veranderden. "Een week later zouden we naar de Londen-marathon gaan en werd er nog gesproken, kan dat überhaupt nog in deze tijd. En die hebben toen echt wel heel veel meer politie langs het parcours gezet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie