Sport
NOS

Zilveren Schulting the last one standing voor Nederland: 'Zelden zo'n zooi gezien'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zilveren Schulting the last one standing voor Nederland: 'Zelden zo'n zooi gezien'

De Nederlandse shorttrackers begonnen maandag vol goede moed aan de 500 meter bij de vrouwen en de 1000 meter bij de mannen, maar alleen Suzanne Schulting wist de finale te bereiken na tumultueuze races in het Capital Indoor Stadium. Schulting behaalde een zilveren medaille op een dag die bol stond van valse starts, gele kaarten, valpartijen en diskwalificaties.

Reportage Shorttrack 500 meter vrouwen en 1000 meter mannen - Eline de Zeeuw

Selma Poutsma en Xandra Velzeboer hoopten net als Schulting de eindstrijd te behalen op de 500 meter, de afstand waarop Yara van Kerkhof vier jaar geleden tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang zilver veroverde. Poutsma ging in de kwartfinale onderuit en Velzeboer moest haar strijd staken na een penalty in dezelfde race. "Ik baal heel erg. Er was zoveel chaos, ik weet niet eens wat er allemaal is gebeurd. Het is een beetje een blur", zei Velzeboer in gesprek met NOS-verslaggever Eline de Zeeuw.

Shorttrack op z'n gekst

De 1000 meter bij de mannen verliep voor Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat ook allesbehalve voorspoedig. Knegt kreeg twee penalty's in de kwartfinale en werd gediskwalificeerd. De Laat ging onderuit in de kwartfinale door toedoen van de Australiƫr Brendan Corey onderuit, maar kreeg van de jury alsnog een plek in de halve finale. De Laat eindigde daarin als vierde van de zes. In de B-finale bleek hij wel de snelste en eindigde zo op plaats vijf.

"Ik had gewoon niet de benen, was niet goed genoeg", zei De Laat over het mislopen van de finale op de 1000 meter, die op tumultueuze wijze werd gewonnen door de Chinees Ren Ziwei. "Ik heb zelden een 1000 meter meegemaakt waarop het zo'n zooi was. Er waren valpartijen, diskwalificaties, gele kaarten, toevoegingen... Het was echt shorttrack op z'n gekst. Het was hopelijk leuk om te kijken, maar om zo te schaatsen was bikkelhard."

foto: Pro Shots / SIPA USA

Itzhak de Laat ging onderuit in de kwartfinale van de 1000 meter, maar mocht van de jury door naar de halve finales en werd uiteindelijk vijfde.

Teleurstelling verdrongen

Schulting bleek the last one standing van de Nederlandse shorttrackers die maandag in actie kwamen. In de finale kwam ze net te kort voor goud. De ervaren Italiaanse Arianne Fontana won net als op de 500 meter in PyeongChang goud ten koste van een Nederlandse. "Ik lag zo op koers voor goud dat het voelt alsof ik het heb weggegeven, maar dit is ook shorttrack. In het begin was ik meer teleurgesteld dan nu", zei Schulting.

"Nu mag en moet ik er ook blij mee zijn. Het is toch een mooie start van het shorttracktoernooi. Er is veel gebeurd en ik mag blij zijn dat ik alles heb doorstaan: het slechte ijs, ik moest twee keer mijn messen wisselen en ik heb me niet laten afleiden door mensen die bij de start eruit gehaald werden. Ik blijf wel gewoon staan. Mentaal en fysiek zit ik goed in elkaar. Ik volg nu Yara op, die vier jaar geleden zilver won achter Fontana. Ik ben voor Yara ingewisseld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie