Sport
NOS

Heracles structureel beter in tweede helft: 'Geen idee wat ze daar in de rust schenken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heracles structureel beter in tweede helft: 'Geen idee wat ze daar in de rust schenken'

Op het oog lijkt het een gewoon gelijkspel: de 2-2 tussen Heracles Almelo en FC Twente, in de Overijsselse derby van zondagmiddag. Heracles knokte zich in de tweede helft terug van een 2-0-achterstand. Geheel in de lijn der verwachtingen, aldus data-analist Bart Frouws. "Ik heb geen idee wat ze daar in de rust schenken."

"Kijk bijvoorbeeld naar het balbezit en het aantal schoten: in de eerste helft was veruit het meeste balbezit voor FC Twente, ze hadden ook veel meer schoten dan Heracles. In de tweede helft was dat precies andersom", zegt data-analist Bart Frouws. Grappend: "Dat komt omdat ze bij Heracles echt goede thee hebben."

Frouws legt uit: "Heracles heeft dit seizoen veertien doelpunten gemaakt, waarvan één voor rust en dertien ná rust. En als je kijkt naar de kwaliteit van de kansen, dan creëert de ploeg in de tweede helft veel betere kansen." Op een denkbeeldige ranglijst op basis van de statistieken in de eerste helft, zou Heracles laatste staan. Kijken we naar de tweede helft, dan stijgt Heracles opeens flink: een vijfde plek. "Ik heb geen idee wat ze daar in de rust schenken."

Quote

Ik heb geen idee wat ze bij Heracles in de rust schenken

Data-analist Bart Frouws

Andries Jonker, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, denkt dat conditie hierin een belangrijke rol speelt. "Maar dit zijn ongrijpbare dingen waarvan je ook als coach denkt: hoe kan dit nou?" Overigens doet Heracles het over het algemeen gezien uitstekend: de ploeg staat na negen wedstrijden op een keurige negende plaats.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie