Sport

Stoppen met koppen? 'Liever hoofdbescherming'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoppen met koppen? 'Liever hoofdbescherming'

Als voormalig professioneel voetballer heb je 3,5 keer zoveel kans om dement te worden vergeleken met niet-professionele voetballers. Dit blijkt onder andere uit studies van de Glasgow University. "Ik kan als neuroloog niet zeggen dat je ergens mee moet stoppen", zegt Hans Hamburger. "Maar misschien is het goed om ook in het voetbal te kijken naar zoiets als bescherming."

De neuroloog zegt in De Telegraaf dat het koppen in de voetballerij minder bewonderd en minder gebruikt zou moeten worden. Volgens Hamburger van het Boerhaave Medisch Centrum veroorzaakt een kopbal elke keer een licht trauma en verdwijnen er hersencellen. "Hersencellen groeien niet bij. Doe je iets wat de cellen beschadigt en heb je er te weinig, dan word je dement."

Hoofdbescherming

Bij andere sporten, zoals boksen en rugby, is al jaren geleden onderzocht wat de impact van (hoofd-)letsel is op de hersenen. Bij voetbal is met name het koppen de grootste boosdoener.

n het wielrennen, boksen, skiën of American football is het dragen van (hoofd-)bescherming inmiddels ingevoerd. Volgens Hamburger is het goed om na te denken of dit bij het voetbal ook moet gebeuren.

Gewoon koppen

Wat bijzonder hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers betreft, blijft de kopbal gewoon bij het voetbal horen. Bovendien denkt ze dat zolang de spelregels niet veranderen, er gewoon gekopt zal blijven in wedstrijden en daarbuiten.

De voormalig commissaris van het bestuur van Ajax ziet wel een ontwikkeling onder meer in Amerika. Daar hebben NFL-spelers van het American football de League aangeklaagd omdat ze veel schade hebben opgelopen in hun sportcarrière.

Quote

Er zijn zo veel dingen die slecht voor je zijn

Marjan Olfers

Toch denkt Olfers dat risico's nemen bij het leven hoort. "Er zijn zo veel dingen die slecht voor je zijn. Willen we dan een risicoloze samenleving? Zolang het bij het spel hoort is het maatschappelijk geaccepteerd."

Ster advertentie
Ster advertentie