Sport
EONOS

Jennifer Onasanya 'bobt' voor Oostenrijk, maar Nederland blijft haar thuis: 'Het is maar een pakkie'

  1. Nieuwschevron right
  2. Jennifer Onasanya 'bobt' voor Oostenrijk, maar Nederland blijft haar thuis: 'Het is maar een pakkie'

Jennifer Onasanya was vrijdag positief verrast door alle aandacht van de Nederlandse media voor haar runs op de olympische bobsleebaan. Maar dat was niet voor niets: de in Leiden geboren en getogen Onasanya is namelijk de remmer in de Oostenrijkse tweemansbob, waarvan Katrin Beierl de piloot is. Verslaggever Eline de Zeeuw sprak met Onasanya over haar opmerkelijke weg naar Peking.

Reportage bobsleester Jennifer Onasanya -

Onasanya was in het verleden speerwerpster, maar besloot mede na gesprekken met Karlien Sleper, die voor TeamNL in Peking haar olympisch debuut maakte in de monobob, over te stappen naar bobsleeën. Sleper en Onasanya kennen elkaar uit de atletiekwereld. De switch beviel Onasanya goed, maar ze keek al snel over de grens en zag in Oostenrijk meer mogelijkheden om verder te groeien in de sport.

Die mogelijkheid ontstond nadat Katrin Beierl, weer een bekende van Sleper, Onasanya uitnodigde voor een bezoek aan Oostenrijk en al snel overtuigd was van haar kwaliteiten voor de tweemansbob. Daarna begon het Oostenrijkse avontuur van de bobsleester met een Nigeriaanse vader en een Nederlandse moeder. Onasanya heeft inmiddels een Oostenrijks paspoort.

In de schijnwerpers

Haar debuut op de Spelen ging niet onopgemerkt voorbij, merkte Onasanya, die na de eerste twee runs met Beierl tiende staat. "Ik vind alle aandacht super leuk. Ik kreeg al allemaal foto's en filmpjes toegestuurd. Alle cliënten kijken nu en hebben spandoeken opgehangen. Ik had dit allemaal niet verwacht. Het is ook best wel overweldigend", vertelt Onasanya, die in Nederland in de gehandicaptenzorg werkt.

In aanloop naar de Spelen nam ze onbetaald verlof en ze zette haar studie op pauze. Om voor Oostenrijk uit te kunnen komen in Peking moest Onasanya emigreren en afstand doen van haar Nederlandse paspoort. "Ik heb veel achtergelaten, maar ik sta nog steeds honderd procent achter mijn keuze. Dit was het allemaal waard. Ik had een olympische droom en nu sta ik hier."

foto: Pro Shots / SIPA USA

Jennifer Onasanya en Katrin Beierl staan voor Oostenrijk na de eerste twee van vier runs tiende bij de tweemansbob.

Racisme niet wegwuiven

Onasanya hoopte in Peking een statement af te kunnen geven door haar eigen gouden spikes te dragen met daarop de namen van onder anderen George Floyd en Breonna Taylor. Onasanya zet zich daarmee in voor de Black Lives Matter-beweging. "Ik mocht de spikes helaas niet aan op de Spelen. Dan zou ik gediskwalificeerd worden, want de Spelen zijn neutraal. Maar racisme is er altijd, ook in onze sport. Dat kan je niet wegwuiven."

Of Onasanya over vier jaar ook weer te zien is op de Spelen in Milaan, weet ze nu nog niet. "Ik heb samen met mijn Franse vriend een grote kinderwens en hij verhuist van naar Nederland. Maar ik sluit niets uit. En of ik dan onder de Oostenrijkse vlag mee gaan doen, weet ik niet. Misschien wel onder de Nederlandse. Of de Franse. Maar Nederland blijft mijn thuis. Het is ook maar een pakkie en een paspoort", besluit Onasanya verwijzend naar haar switch naar Oostenrijk. Samen met Beierl komt ze zaterdag in actie voor een derde en vierde run.

Ster advertentie
Ster advertentie