Naar homepage
Sport

Zoet, De Jong & Lozano pijlers van PSV’s collectief

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoet, De Jong & Lozano pijlers van PSV’s collectief

[NOS] Met drie speelronden te gaan is de kampioen in de Eredivisie bekend. Philip Cocu voegde zich in een rijtje met Kees Rijvers (3) en Guus Hiddink (6) door voor de derde keer als hoofdtrainer met PSV het kampioenschap te veroveren. Met een overtuigende 3-0 overwinning werd Ajax glorieus opzij gezet.

Een knappe prestatie en statistisch gezien ook een relevante: Dankzij de drie doelpunten en de twaalf schoten op doel (Ajax had er drie) verzekerde PSV zich niet enkel van de meeste punten in dit seizoen, maar ging het de Amsterdammers ook voorbij als meest doelpuntrijke ploeg (82) en team met de meeste schoten op doel (250). Een mooie onderstreping van een voetbaljaargang die in het teken stond van revanche op een tegenvallend 2016/17.

In augustus 2017 zag het er allemaal nog niet zo rooskleurig uit voor de mannen van Philip Cocu. In de voorronde van de Europa League werd PSV geheel onverwachts uitgeschakeld door het Kroatische NK Osijek. PSV raakte tijdens de zomertransferperiode maar liefst vier basisspelers kwijt. Twee van de spelers die ook op weg leken naar de uitgang, maar bleven, bleken uiteindelijk cruciaal in het titelsucces dit seizoen.

Luuk de Jong mocht van PSV vertrekken en leek dichtbij een overgang naar het Franse Bordeaux. Hij knokte zich weer terug in de basis en was in 2018 alweer goed voor acht Eredivisiedoelpunten. Daarmee is hij gedeeld topscorer van het kalenderjaar en heeft hij al evenveel gescoord als in heel 2017. Dat de treffer tegen Ajax een kopbal was, kwam overigens niet als verrassing. Sinds zijn transfer naar PSV in 2014 maakte Luuk de Jong (30 kopgoals) slechts negen doelpunten minder met het hoofd dan heel Ajax bij elkaar.

Expected Goals

Ook Jeroen Zoet stond in de belangstelling van meerdere clubs, maar het naar verluidt hoge bedrag dat voor hem werd gevraagd werd PSV nooit geboden. Het resulteerde in misschien wel het beste seizoen in de carrière van de Veendammer. Een officiële clean sheet werd hem tegen Ajax door de neus geboord. Zoet werd in de 89e minuut gewisseld en een keeper moet immers de hele wedstrijd keepen om de clean sheet toegekend te krijgen. Met enkele uitstekende reddingen kon hij de nul die het team hield wel degelijk op zijn conto schrijven. Het uitstekende seizoen van Jeroen Zoet laat zich misschien nog wel het beste vangen in de statistiek ‘Expected Goals op Doel tegengehouden’*. Jeroen Zoet hield op basis van deze statistiek achttien procent meer tegen dan er van een gemiddelde keeper verwacht zou worden, daarmee is hij procentueel gezien de grootste overpresteerder dit seizoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

*Expected Goals is een statistiek waarbij de kwaliteit van de schoten gewogen wordt aan de hand van vergelijkbare situaties uit het verleden. Bij Expected Goals op Doel Tegen wordt er gekeken naar enkel de schoten op doel tegen, om de moeilijkheid van de te verwerken schoten door een keeper te meten.

Het Collectief

Sterspeler Hirving Lozano kwam tegen Ajax niet tot scoren, maar zorgde als slachtoffer van twee met geel bestrafte overtredingen indirect wel voor de beslissing in de kampioenswedstrijd. Hirving Lozano was, zoals vaker dit seizoen, binnen het toelaatbare ongrijpbaar voor de tegenstander. Met vijftien goals is de Mexicaan topscorer van de ploeg uit Eindhoven. Daarnaast is hij de eerste PSV’er die in zijn debuutseizoen in de Eredivisie minstens vijftien keer scoort sinds Mateja Kezman (24, 2000/01).

Marcel Brands en Philip Cocu repten na de wedstrijd over een kampioenschap van ‘het collectief’. Ondanks dat er wel degelijk uitblinkers te noemen zijn zit daar ook wel een kern van waarheid in. Er is niet voor niets over veel spelers namelijk wel iets positiefs te benoemen. Zo werd Gastón Pereiro (3 goals) dankzij zijn goal tegen Ajax de topscorer in onderlinge duels van de Traditionele top-3 dit seizoen en werd Steven Bergwijn de zesde PSV-speler met acht (of meer) Eredivisiedoelpunten in 2017/18, iets dat PSV al wel drie keer eerder deed maar nog nooit overtrof. Ondanks dat er komend seizoen ongetwijfeld weer spelers vertrekken en bij komen is het te hopen dat ‘het collectief ‘blijft.

Ster advertentie
Ster advertentie