Invallers van naam helpen PSV voorbij Vitesse

2. Invallers van naam helpen PSV voorbij Vitesse

PSV heeft (oud-)internationals Donyell Malen, Philipp Max en met name Mario Götze nodig om van Vitesse te winnen. Zonder hen kwamen de Eindhovenaren op een 0-1 achterstand. Met hen won PSV met 3-1.

In wederom een verrassende opstelling van trainer Roger Schmidt, met een plaats op de bank voor Malen, Max en Götze zorgde voor de opvallende starters Nick Viergever, Timo Baumgartl, Adrian Fein, Érick Gutiérrez en Yorbe Vertessen. De ploeg speelde in een 5-3-2-formatie. Dat PSV zich aanpaste aan Vitesse, deed de club uit Arnhem niet veel. De eerste de beste bal die Armando Broja raakte, was raak (0-1).

Gestuntel

Het veldspel van beide ploegen was slordig. Dat leverde wel regelmatig kansen op. Vertessen liet bijvoorbeeld een grote liggen toen Vitesse-doelman Remko Pasveer zich verslikte in een terugspeelbal. Later, in de 23e minuut, voorkwam Pasveer juist dat Vertessen zijn eerste Eredivisietreffer maakte. Ook Pablo Rosario, die vandaag was opgesteld als centrale verdediger, deed mee aan het gestuntel. Zijn balverlies bracht doelman Yvon Mvogo in de problemen. Toen de keeper al geklopt was, schoot Broja tegen de paal. Ongelooflijk, omdat het nog moeilijker was dan de bal in de goal te mikken.

Minutenlang lag de wedstrijd stil omdat Björn Kuipers naar een overtreding van Gutiérrez zat te kijken. Was die nu wel of niet in het strafschopgebied? Het antwoord was uiteindelijk niet. De vrije trap van Oussama Tannane was het wachten waard. In eerste instantie redde Mvogo, de rebound ging op de paal en tot slot verdween de bal over het doel.

Götze drukt stempel

Na rust mochten Max en Malen en later ook Götze en Ryan Thomas hun opwachting maken bij PSV. Vitesse was in de tweede helft alleen maar achteruit aan het lopen. De invallers hadden direct een behoorlijk aandeel. Uit een wonderschone pass van Götze was Malen razendsnel weg. Hij moest snel zijn en ramde de bal in een keer achter Pasveer (1-1). Daarna waren er telkens schoten van PSV tussen de palen, maar ook een stormvloed aan reddingen van Pasveer.

Door een uitglijder van verdediger Jacob Rasmussen had Malen alle tijd om iemand voor het doel uit te zoeken. Hij koos voor Götze, die niet missen kon (2-1). Vitesse was het helemaal kwijt. Na nieuw balverlies kon Thomas door lopen en het samen met Götze helemaal in het slot gooien (3-1).

Analyse van 'echte kenners'

Frank Lammers en Marcel van Roosmalen analyseerden de wedstrijd in NOS Langs de Lijn:

Om 20.00 uur trappen Ajax en Sparta Rotterdam nog af om de 23e speelronde in de Eredivisie af te sluiten. Van die wedstrijd zijn flitsen te horen op NPO Radio 1.