Sport
EONOS

De klassieker, Nederlandse schaatsovermacht en hip gekapte voetballers

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De klassieker, Nederlandse schaatsovermacht en hip gekapte voetballers

Het competitieweekend in de eredivisie moest het weekend worden van de klassieker. Maar een dag later was ook Roger Schmidt het gesprek van de dag. De trainer van PSV uitte kritiek op scheidsrechter Bas Nijhuis omdat deze in de wedstrijd tegen teveel zou toelaten met een blessure van PSV-er Gody Gakpo als resultaat.

In het Sportforum in Langs de Lijn En Omstreken begrijpt Jeroen Grueter waar het bij Roger Schmidt misging. "Een trainer die opkomt voor zijn spelers en die het gevoel heeft dat er een scheidsrechter op het veld heeft gestaan die de teugels iets teveel heeft laten vieren." Tubantia-journalist Fardau Wagenaar is het eens met de NOS-commentator, maar de reactie van de Duitse trainer vindt ze overdreven. "Dat je iemand nooit meer wilt zien, dat slaat in het voetbalnatuurlijk nergens op. Je komt elkaar altijd tegen en Nijhuis gaat ook gewoon PSV fluiten."

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord leverde een interessant gevecht op zonder dat het goed werd. Dat het niet zo'n goede wedstrijd werd als een week eerder, toen Ajax tegen PSV speelde, dat had Grueter wel verwacht. "Je kreeg eigenlijk wel een beetje wat je verwachtte." Bij Ajax ontbrak Klaas-Jan Huntelaar vanwege een blessure en daarmee was zijn Ajax-tijd definitief ten einde. De spits verhuist naar Schalke '04, de club waar hij in het verleden al eens speelde. Erben Wennemars gunt hem daar een mooi afscheid. "Ik vindt het echt een hele mooie sportman en hij gaat daar wel wat geven." Grueter is verbaasd over de keuze van de oud-international maar de anderen niet. "Het is toch mooi," mijmert Wagenaar, "In Gelschenkirchen, zo'n troosteloze omgeving, prachtige club in de Bundesliga. Wat heeft hij te verliezen?"

Bij de Europese kampioenschappen schaatsen waren de Nederlanders weer oppermachtig. Zowel bij de allrounders als bij de sprinters werden beide titels gevierd met het Wilhelmus. Toch werd de aandacht ook getrokken door een buitenlandse schaatser. Nils van der Poel, een Zweeds talent met een Nederlandse naam dankzij zijn grootouders. Voor Erben Wennemars is het geen onbekende. "Hij heeft in oktober al een baanrecord gereden in Inzell. Daar zijn ook wereldkampioenschappen gereden dus als je daar een baanrecord rijdt is dat heel bijzonder." Van der Poel won de 10 kilometer in Heerenveen en daarmee is deze lange afstand, een jaar voor de Winterspelen, interessanter dan ooit.

Tot slot gaan in het Sportforum de handen nog op elkaar voor FC Twente. De club uit Enschede leek nog niet zo lang geleden op sterven na dood, maar staat nu zevende in de eredivisie en strijdt mee om een plek bij de playoffs. Jeroen Grueter ziet het vooral als eerherstel voor trainer Ron Jans die op ongelukkige wijze een Amerikaans avontuur zag stranden. Maar Fardau Wagenaar prijst vooral de architect, technisch directeur Jan Streuer. "Hij maakt zich nergens druk om, is transparant en uiteindelijk is gebleken dat Twente dit toch nodig heeft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie