Sport
NOS

Botic van de Zandschulp raast door naar kwartfinale US Open

foto: NOSfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Botic van de Zandschulp raast door naar kwartfinale US Open

Botic van de Zandschulp heeft zich sensationeel geplaatst voor de kwartfinale op de US Open in New York. De Nederlander schakelde de als elfde geplaatste Diego Schwartzman uit Argentinië uit (6-3, 6,4, 5-7, 5-7, 6-1).

Het was zeventien jaar geleden dat er nog eens een Nederlandse man in een vierde ronde van een grand slam stond. Destijds was dat Sjeng Schalken op Wimbledon. Voor Van de Zandschulp, die uit het kwalificatietoernooi afkomstig is, houdt het in de vierde ronde zelfs niet op.

De 25-jarige Nederlander deelde vanaf set 1 rake klappen uit in het Louis Armstrong Stadium. Met aanvallend spel kwam Van de Zandschulp op voorsprong. Hij was gewaagd aan Schwartzman. Dat bleek wel uit de lengte van rallys en games. Zelfs twee dubbele fouten in een game deerden Van de Zandschulp niet. De eerste set ging met 6-3 naar de qualifier, zonder setverlies op eigen service.

In vorm

Wat betreft ranking had Van de Zandschulp geen enkele kans gemaakt tegen de nummer veertien van de wereld. De Nederlander was gewoonweg in vorm. Eerder in het toernooi versloeg hij al de Noor Casper Ruud (nr. 11 van de wereld), van hetzelfde type als Schwartzman.

In de tweede set ging het lang gelijk op. Er waren geen breaks tot dat het 5-4 voor Van de Zandschulp stond. Een geweldige lob van de debutant op de US Open was de voorbode voor de winst in de gelijkmakende game van Schwartzman. De Argentijn sloeg kwaad met zijn tennisracket op zijn tas.

Matchpoints

De tweede en derde set gingen met 5-7 naar Schwartzman. In de vijfde set benutte Van de Zandschulp na 4 uur en 19 minuten zijn vijfde matchpoint, nadat hij in de vierde set al twee wedstrijdpunten had laten liggen.

Met zijn sensationele entree in de kwartfinales verzekerde Van de Zandschulp zich van een premie van 425.000 dollar (circa 360.000 euro). Daarmee heeft hij zijn prijzengeld in zijn professionele tenniscarrière inmiddels bijna verdubbeld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie