Sport
EONOS

Ongezien, een verzameling uit de koffer van Zoetemelk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongezien, een verzameling uit de koffer van Zoetemelk

Joop Zoetemelk bewaarde niks uit zijn tijd als profwielrenner, althans dat is wat de Nederlandse wielerheld altijd beweerde. Zijn zus tipte een aantal bevriende journalisten dat Joop nog heel veel relikwieën heeft bewaard. Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk grepen hun kans en pluisden alles uit.

Shirts, documenten en foto's, heel veel foto's kwamen ze tegen in de koffers op de zolder van Zoetemelk. Jacob Bergsma vertelt bij Langs de Lijn en Omstreken over het boek Ongezien waar al die foto's gebundeld worden.

Foto's over zijn winst in de Tour de France van 1980, maar ook het winnen van de regenboogtrui in 1985. Zoetemelk werd in Italië, op 38-jarige leeftijd wereldkampioen. Hij was de beste wielrenner van het moment. En in Nederland misschien wel de beste wielrenner aller tijden.

Zoetemelk staat bekend als een gesloten persoon, maar dankzij zijn tweede vrouw werd hij opener. De schoonvader van Joop kreeg kanker en Joop bracht hem telkens naar het ziekenhuis. Daar kwam hij Dany Puoille tegen, het hoofd van de verpleging. Na de dood van zijn vrouw werd Dany de nieuwe levensgezel van Joop.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie