Sport
EONOS

Een dag later verwerken de Nederlandse turnmannen de kater

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dag later verwerken de Nederlandse turnmannen de kater

Gisteren beleefden de Nederlandse turnmannen een grote deceptie op het WK in Stuttgart. Een teleurstellende negentiende plek is bij lange na niet genoeg voor Olympische kwalificatie. Er is stof tot napraten.

Verslaggever Edwin Cornelissen verwerkt, een dag later, de kater met de turnmannen. En daar gaan ze ieder anders mee om, blijkt uit zijn reportage voor NOS Langs de Lijn En Omstreken.

{quoteaudiofile audio="62186" author="Langs de Lijn En Omstreken" caption="Een dag later verwerken de Nederlandse turnmannen de kater" }

"Dit gebeurt een keertje, maar is niet het einde van de wereld toch?!", zegt Bart Deurloo nuchter. Hoewel hij oprecht teleurgesteld is dat de missie met het team mislukt is, gaat hij wel naar Tokio - Deurloo heeft zich individueel geplaatst voor de meerkamp. "Maar je wilt gewoon met z'n allen, dat is veel leuker."

Dan hij, Epke Zonderland. "Voor het team is het gewoon voorbij en dat is keihard", zegt Zonderland. Vlak na de wedstrijd transformeert hij van teamplayer naar een individualist. "De gevolgen zijn dat het klaar is en dat ik nu nog een individueel traject moet doorlopen - daar moet ik naar toewerken."

Casimir Schmidt vindt niet dat de teleurstellende prestaties aan iemand geweten kunnen worden. "Iedereen werkt er keihard voor en doet zijn best. Maar feit is dat we het niet gehaald hebben en dat moeten verwerken met z'n allen." Een kantelpunt is er niet echt, zegt hij, ondanks blessures bij onder andere Zonderland en Bram Louwije. "Nee, ik vind dat we met elk team dat we hadden kunnen sturen, het hadden moeten halen."

Dat denkt ook bondscoach Bram van Bokhoven. "Ja, ik denk dat dat had gemoeten - maar het ene team heeft wel meer risico in zich dan het andere. Dat zat er bijvoorbeeld in dat we op sprong maar drie springers hadden staan, en dat we Epke opstelden terwijl hij minder uitgebreid was voorbereid op het WK. Dat zijn risico's."

Het besef dat er geen Oranje mannenteam naar Tokio gaat, daalt steeds meer in. Bondscoach Bram van Bokhoven vertelt Edwin Cornelissen dat 'de kater groot is'. "

"We zijn de afgelopen 5, 10 jaar wel bijzonder verwend geweest met de prestaties van de Oranje-mannen. Dat er nu eens een situatie zal ontstaan dat je niet meestrijdt om de medailles - dat zou zomaar kunnen."

Ster advertentie
Ster advertentie