Sport
KRO-NCRV

Formule 1-commentator Olav Mol: geen Zandvoort zonder publiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Formule 1-commentator Olav Mol: geen Zandvoort zonder publiek

De Formule 1-race op het circuit van Zandvoort gaat niet door als er geen publiek bij mag zijn. Dat voorspelt Formule 1-commentator Olav Mol in het programma 1 op 1. Zondag hoorden 1,1 miljoen mensen zijn commentaar bij de GP van Spanje bij Ziggo Sport.

Volgens Mol gaat de race op het circuit van Zandvoort niet alleen om de wedstrijd zelf. "Ze zagen de laatste jaren in Oostenrijk, Duitsland en Engeland dat de Nederlandse fans overal waren. Toen dachten ze: Als we dit in Nederland kunnen houden wordt het een mega-ding, met niet alleen maar de race maar een heel festival er omheen."

Het moment waarop moet worden besloten of de race doorgaat komt steeds dichterbij. Het grootste deel van de tribunes bij het circuit, zullen daar tijdelijk voor worden weg gezet. "Als iemand ziet dat die gebouwd worden, dan gaat hij door."

Onderdeel van de sport

De commentator vertelt zijn verhaal naar aanleiding van zijn nieuwe boek: Een tweede leven met Formule 1. Een boek waarin hij beschrijft dat zijn rol binnen de sport groter is dan de vier muren van zijn commentaarpositie. "Dit is al mijn 31ste seizoen in de Formule 1. Het is mijn sport en ik zie mezelf ook wel echt als een klein deeltje daarvan."

Hij heeft zelfs te maken gehad met een grote regelverandering binnen de sport. Mede door een lobby van Mol is de zogenaamde party mode afgeschaft. "Mercedes liet de motor in de kwalificatie voluit brullen, maar dat zou die auto nooit een hele race volhouden. Dat vond ik niet eerlijk. Toen ben ik gaan lobbyen en vorig jaar hebben ze dat veranderd. Dan staat niet in persbericht dat ik dat heb veroorzaakt, maar ik weet welke rol ik heb. Dan ben ik blij dat de sport beter is."

Want Mol benadrukt: "Wij preken niet voor eigen parochie. We willen het product beter maken."

'Niet altijd onafhankelijk'

Olav Mol zegt altijd dat hij geen journalist is, maar een verslaggever. Hij zegt dan ook eerlijk dat hij niet altijd onafhankelijk kan zijn. "Ik vertel altijd wat ik zie en wat ik vind, maar als ik een verhaal heb waardoor de sport zou ontploffen, dan zou ik dat niet brengen. Ik ben embedded in de sport en er financieel van afhankelijk."

Een voorbeeld daarvan was afgelopen week bij een interview met coureur Mick Schumacher. De zoon van Michael Schumacher. De voormalig wereldkampioen raakte in 2013 zwaargewond bij een ski-ongeluk, maar over de huidige toestand van de Duitser weten we weinig. Dat bespreken met zijn zoon is dan geen optie.

Mol had vooraf tegen het team van Mick gezegd dat hij een vraag had daarover. "Ik wilde weten of hij niet met een enorm geheim leeft, of hij het niet moeilijk vindt om daar over te mogen praten. Toen zei het team: Dat is een no-go. Dan kan ik als bijdehandje in het gesprek over beginnen, maar dan dat respecteer ik dan."

Formule 1-commentator Olav Mol: zonder publiek geen Zandvoort

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie