Sport
EONOS

Sportpsycholoog kijkt vooruit op de bekendmaking van de WK-selectie van het Nederlands elftal

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportpsycholoog kijkt vooruit op de bekendmaking van de WK-selectie van het Nederlands elftal

Louis van Gaal maakt vrijdag om 13:00 uur zijn selectie voor het WK in Qatar bekend. De voorselectie wordt teruggebracht van 39 naar 26 man. “En dat brengt de nodige spanning voor de spelers en de staf mee”, zegt sportpsycholoog Rico Schruijers.

Schruijers spreekt uit ervaring. Hij was staflid van de hockeyploeg die op de Olympische Spelen in Beijing de gouden medaille won. Hij weet als geen ander hoe spelers zich voelen in aanloop naar de bekendmaking van de definitieve selectie. "Daar gaan spelers op verschillende manieren mee om. De een probeert afleiding te zoeken, terwijl de ander het de belangrijkste zaak ter wereld maakt."

De sportpsycholoog adviseert de staf om op menselijke toon het gesprek aan te gaan met de internationals. "Het is van belang om in een goed gefundeerd gesprek te vertellen, waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Daarbij is het ook belangrijk om te vertellen wat de verbeterpunten van de speler zijn, waardoor hij de volgende keer wel in aanmerking komt voor Oranje."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie