Sport
EO

Ploegleider Jumbo-Visma: 'Tom Dumoulin heeft een andere beleving van topsport'

foto: ANP, Bas Czerwinski
  1. Nieuwschevron right
  2. Ploegleider Jumbo-Visma: 'Tom Dumoulin heeft een andere beleving van topsport'

Deze zomer was dé zomer van team Jumbo-Visma. Na veel spektakel stond de Nederlandse wielerformatie met de Deen Jonas Vingegaard uiteindelijk op de hoogste trede van het podium van de Tour de France. Toch werd het seizoen ook getekend door het vertrek van renner Tom Dumoulin. Ploegleiders Merijn Zeeman en Grischa Niermann blikken in Dit is de Dag terug op hoe dat is gegaan.

Niermann: "Tom is gewoon een geweldige gast, het is jammer dat het zo is gelopen. Maar ik denk dat we er ook eerlijk over moeten zijn: die drie jaar bij ons in de ploeg waren niet zo succesvol als wij hadden gehoopt."

Zijn collega Merijn Zeeman zegt dat de ploeg en Dumoulin goed uit elkaar gegaan zijn: "Wij verwijten Tom niks, en Tom verwijt ons niks. De buitenwereld vraag natuurlijk heel vaak: zijn we boos op elkaar of nemen we elkaar iets kwalijk? Dat is niet zo."

Alleen nog jonge renners

Zeeman zei recent dat hij in de toekomst alleen nog jonge renners in de ploeg wil opnemen, geen 'gearriveerde' sporters. "Wat ik met die uitspraak heb willen zeggen is dat sinds Rabobank eruit is gestapt, we tien jaar lang aan dit team hebben gebouwd. Beetje bij beetje hebben wij onze filosofie uitgevonden: waar we goed in zijn en wat onze kracht is, maar ook wanneer het niet zo goed werkt of wanneer mensen niet zo goed bij deze cultuur passen. Tom heeft gewoon een andere beleving van topsport ontwikkeld. Dat is helemaal niet slechter of beter dan hoe team Jumbo-Visma werkt, maar het is wel anders."

Eigen doel kiezen

Volgens Zeeman werkt het voor Dumoulin het beste als hij zijn eigen doel kan kiezen en de route daar naartoe volledig zelf uitstippelt. "Hij vraagt het als hij hulp nodig heeft met voeding of met materiaal, maar hij wil zelf echt aan het stuur zitten."

Zeeman zegt dat Jumbo-Visma het uiteindelijk samen wil doen: "Wij zien het als een gezamenlijke, gedeelde verantwoordelijkheid. We willen volwassen mensen opleiden die die hun eigen beslissingen nemen, maar waarbij we wel altijd blijven beseffen: we zitten samen in dit proces".

Persoonlijke ontwikkeling

Volgens Zeeman zat Dumoulin helemaal op die lijn toen hij bij de ploeg kwam. "Alleen hij is er in de loop der jaren achter gekomen waar hij de meeste lol en voldoening uithaalt. Daarmee kwamen we wat vaker met elkaar in de knoop, want Jumbo-Visma werkt in zijn algemeenheid anders."

foto: Willem de Gelder

Tijs van den Brink interviewt ploegleiders Merijn Zeeman en Grischa Niermann

Ploegleiders Jumbo-Visma

Ster advertentie
Ster advertentie